ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГДля повернення «енергоефективних» мільярдів Україні необхідний спецфонд

Для повернення «енергоефективних» мільярдів Україні необхідний спецфонд

В Україні для проведення заходів з енергомодернізації лише житлового та приватного секторів, за оцінками експертів, необхідно маже 300 млн грн. Втім, уряду необхідно створити Фонд енергоефективності для повернення цих коштів

В Україні для проведення заходів енергомодернізації в приватному та житловому секторі необхідно 280 млрд грн. Про це заявив виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Андрій Чубик, передає «Термінал».

При цьому експерт підкреслив, що витрачені минулого року 25 млрд грн. на житлові субсидії можна було використати як безвідсоткові позики для проведення заходів з енергомодернізації. Адже така сума склада прибуток держави від рентних платежів.

«Кошти були проїдені. Їх слід було віддати в якості одноразових навіть безпроцентних позик для кінцевих споживачів на проведення заходів по энергомодернизации», — уточнив він.

Поміж тим, пан Чубик наголосив, що кошти на енергоефективні заходи в Україні мог7ли б витрачатися значно ефективніше за умови створення Фонду енергоефективності. У такому б випадку з Фонду були б профінансовані заходи з енергомодернізації, то ці кошти, за рахунок економії енергоресурсів, повернулися б через 2-4 роки, не розчинилися в бюджеті і були реінвестовані у соціально важливу сферу.

  Читайте також: Енергоефективність будівель: український провал і зарубіжний досвід

«Національний фонд розвитку, будучи універсальним механізмом, міг би взяти одним з напрямків енергоефективність і використовувати зараз кошти, які надаються міжнародними і національними донорами для того, щоб взяти цю галузь і системно в ній працювати», — резюмував експерт.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна цього річ повинна перейти на новий рівень енергоефективності. Проте для початку необхідно створити спеціальний Фонд енергоефективності. Про це розповів Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час публічного звіту щодо виконання Програми діяльності уряду.

За словами посадовця, у 2016-му Міністерство й надалі реформуватиме вітчизняну енергоефективність за новими стандартами.

«Мало просто замінити вікна чи утеплити дах. Треба підходити до питання енергоефективності комплексно. І ми продовжимо впроваджувати глобальні заходи, аби досягти максимального ефекту по всій країні», - заявляв пан Зубко.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
23 Січня 2016 p. 21:09
Та це щось нагадує міркування про намагання побудувати пристойну будівлю на фундаменті з багна.
Коля Пухов
25 Січня 2016 p. 19:58
Чомусь можновладці не жаліють державних грошей на різні пакості людям, але для корисних справ у держави завжди грошей бракує.