ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаДля виробників ВДЕ введутьь акциз на продаж електроенергії

Для виробників ВДЕ введутьь акциз на продаж електроенергії

Влада підготувала пакет змін до Податкового кодексу.

 

Влада підготувала пакет змін до Податкового кодексу. Те, що можна вважати "податковою реформою Зеленського" або "антиахметівським" законом, 12 травня вже підтримав Кабінет міністрів.

Разом зі збільшенням ренти на залізну, податкових ставок і адміністрування податків для простих громадян, уряд Дениса Шмигаля пропонує запровадити акциз на продаж електроенергії з відновлюваних джерел.

Очікується, що крім збільшення надходжень до державного бюджету, ці зміни хоча б трохи збалансують фінансову систему енергоринку, яка потерпає від багатомільярдних боргів.

Учасники ринку вже виступили з жорсткою критикою цієї пропозиції та не виключають, що оскаржуватимуть її в суді.

Питання запровадження акцизу на продаж електроенергії з відновлюваних джерел обговорювалося ще влітку минулого року. Перша згадка про це з’явилась приблизно через місяць після вже згаданого підписання меморандуму з ВДЕ-інвесторами.

З ініціативою виступила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка запропонувала встановити ставку у 3,2%. Це мало допомогти погасити борги перед "зеленими", які на той момент перевищували 20 млрд грн.

Представники останніх тоді виступили з різкою критикою рішення та наголосили, що питання введення акцизів не належить до повноважень НКРЕКП, і це можливо реалізувати лише через зміни до Податкового кодексу. Місяць тому Міністерство фінансів завершило роботу над текстом змін до Податкового кодексу, серед яких і запровадження акцизу з продажу "зеленої" електроенергії. Щоправда розмір можливої ставки в документі не вказувався.

Очікуівано, проти виступили і в компанії ДТЕК Ріната Ахметова, яка є найбільшим (частка ринку 25%) виробником "зеленої" електроенергії в Україні.

"Компанія не підтримує введення акцизу. Ініціатива призведе до порушення меморандуму про взаєморозуміння між профільними асоціаціями і урядом, що мав врегулювати проблемні питання у сфері "зеленої" генерації", - наголосили в прес-службі ДТЕК.

Голова парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Андрій Герус наголошує, що акциз в 3,2% для "зелених" - це пільга, яка з’явилася у 2019 році.

 

 

 

 

 

 

 
 
Коментарі (0)