ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоДля військовослужбовців розшириться коло пільг у ЖКГ

Для військовослужбовців розшириться коло пільг у ЖКГ

Уряд звільнив від сплати відсотків за користування пільговими довгостроковими кредитами і пені військовослужбовців та переселенців із зони АТО. Однак це не усі можливі бонуси для цих категорій осіб - свого прийняття чекає ще кілька ініціатив.

На останьому засіданні Кабінет Міністрів надав можливість військовослужбовцям та переселенцям із зони проведення антитерористичної операції не сплачувати відсотки за користування пільговими довгостроковими кредитами та пені. Зокрема, про це йдеться у постанові уряду №245 «Про внесення змін до Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла», котра була розроблена Мінрегіоном та затверджена Кабміном 29 квітня.

Згідно з документом, від оплати відсотків за користування пільговими довгостроковими кредитами, а також від сплати пені за прострочення платежів за такими кредитами звільнено військовослужбовців, резервістів, військовозобов’язаних та осіб, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї.

Відповідні пільги застосовуватимуться до зазначених категорій осіб на період проведення антитерористичної операції, а також з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.

При цьому зауважується, що зміни до кредитного договору щодо ненарахування відсотків за користування кредитом та пені за порушення строку платежу з погашення такого кредиту будуть вноситися шляхом підписання додаткового договору.

Поміж тим, це не єдина запропонована останнім часом ініціатива, спрямована на розширення кола пільг для військовослужбовців у галузі житлово-комунального господарства. Наразі у профільному комітеті Верховної Ради перебуває ще кілька законодавчих документів. Зокрема, йдеться про проект Закону №1696 «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та проект Постанови №1083 «Про вжиття деяких заходів для розв'язання проблеми житлового питання серед військовослужбовців».

Читайте також: В Україні продовжують будувати «пільгове» житло

Законопроект №1696 був зареєстрований у парламенті в середині січня поточного року народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Іваном Вінником та досі не опрацьований усіма профільними комітетами.

Згідно з пояснювальною запискою, ним «пропонується збільшити до 75% знижку плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) в жилих будинках усіх форм власності в межах встановлених норм, передбачених законодавством, яка надається військовослужбовцям, які стали інвалідами під час проходження військової служби, та членам їх сімей, які перебувають на їх утриманні, батькам та членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби».

Аргументуючи необхідність прийняття відповідної зміни, пан Вінник наголошує, що проходження військової служби, особливо під час антитерористичної операції, несе серйозну загрозу для життя та здоров’я військовослужбовців.
 
«Як правило, військовослужбовець, який отримує травму під час проходження військової служби в такі періоди, залишається на все життя з обмеженими можливостями, а у разі гибелі військовослужбовця його сім’я залишається без годувальника. Зважаючи на великі ризики проходження військової служби держава повинна забезпечити еквівалентний таким ризикам соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей» - зазначає він.

На його думку, збільшення знижки на плату за користування житлом та комунальні послуги з 50% до 75% і є тим «достойним соціальним захистом військовослужбовців у разі отримання ними інвалідності під час виконання службових обов’язків та членів сімей військовослужбовців у разі їх загибелі».

Проект Постанови №1083 був зареєстрований у Верховній Раді групою позафракційних депутатів ще у листопаді минулого року, наразі він опрацьований профільними комітетами та чекає розгляду парламентарів.

Згідно з пояснювальною запискою, цим документом пропонується рекомендувати Кабінету Міністрів у місячний термін:

- підготувати і ухвалити нормативні акти про заборону виселення військовослужбовців із гуртожитків усіх форм власності при відсутності у їхній власності іншого житла;

- внести до переліку учасників Комплексної програми забезпечення житлом категорії військовослужбовців, звільнених в запас або відставку, учасників бойових дій та прирівняних до них осіб, членів сімей загиблих під час виконання службових обов’язків військовослужбовців, що перебувають на квартирному обліку в місцевих державних адміністраціях та виконавчих органах рад;

- перевірити виконання законодавства України та фінансування програм, які стосуються питань забезпечення доступним житлом вищезгаданих категорій, починаючи з 2009 року.

Читайте також: Українці зможуть зареєструвати нерухомість «нашвидкуруч»

На думку розробників проекту Постанови, вжиття зазначених заходів забезпечить дотримання соціальних гарантій військовослужбовців, учасників бойових дій та їхніх сімей. Адже, за словами авторів документу, сьогодні, попри законопроекти, постанови та інші нормативно-правові акти, що покликані розв‘язати проблему забезпечення житлом військовослужбовців, ситуація залишається напруженою: в чергах на житло перебувають близько 45 тис. військовослужбовців, понад 12 тис. звільнених в запас або у відставку, близько 13 тис. учасників бойових дій, що перебувають на квартирному обліку в місцевих органах влади, тощо.

Примітно, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламентарям за результатами розгляду документу у першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Головним чином, таке рішення прийняте через неузгодження проекту Постанови із статтею 9 Житлового кодексу України в частині того, що ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом. Також у Комітеті вважають недоцільним поширення дії Комплексної програми забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби та членів їх сімей, затвердженої постановою Кабінету Міністрів від 29 листопада 1999 року. №2166, на інших осіб.

Поряд з цим варто зауважити, що загалом наразі військовослужбовці мають право на майже 20 соціальних гарантій.

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)