ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоДо 2016 року гуртожитки передаватимуть в комунальну власність

До 2016 року гуртожитки передаватимуть в комунальну власність

Фінансування програми буде здійснюватися за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, а також інших джерел фінансування.

У Верховній Раді  зареєстрований законопроект № 10226 від 19 березня 2012 р. ініційований Кабінетом Міністром про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012 - 2015 роки. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Законопроект передбачає до 2016 року передати з державної у комунальну власність 1058 гуртожитків.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, така законодавча ініціатива спрямована на виконання положень державної житлової політики щодо забезпечення населення житлом шляхом реалізації житлових прав громадян, які проживають в гуртожитках. Так, в 2012 році планується передати 214 гуртожитків, в 2013 році - 263, в 2014 році - 294, в 2015-м - 287 гуртожитків.

Проектом закону передбачено затвердження програми передачі у власність територіальних громад гуртожитків та залучення ресурсів державного бюджету, інших джерел фінансування, матеріально-технічних і трудових ресурсів територіальних громад та суб'єктів господарювання, у власності, управлінні або повному господарському віданні яких перебувають гуртожитки.

Передача гуртожитків у власність територіальних громад здійснюється шляхом впровадження державної програми - законодавчого акта прямої дії, який не потребує прийняття низки підзаконних актів щодо механізмів її реалізації.

Фінансування програми буде здійснюватися за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, а також інших джерел фінансування.

Держава виділяє місцевим бюджетам кошти на заходи, пов'язані з прийняттям у комунальну власність гуртожитків, а саме: на виготовлення необхідної технічної документації, проведення капітального ремонту (дахів, внутрішньобудинкових мереж тепло-, водопостачання, водовідведення, електромереж та ліфтів).

Органи місцевого самоврядування на підставі проектної документації та опосередкованої вартості робіт у регіоні розраховують необхідні обсяги фінансування.

Місцеві програми враховують вартість капітального ремонту гуртожитків на підставі опосередкованої вартості робіт у даному регіоні, розраховану регіональними підрозділами Державного науково-дослідного і проектно-вишукувального інституту «НДІпроектреконструкція».

В результаті виконання програми у власність територіальних громад планується передати 1058 гуртожитків державної форми власності загальною площею 2457,82 тис. кв.метрів.

Загальний обсяг фінансування, передбачений за регіональними програмами, становить 1,2 млрд грн, з них з державного бюджету - 61,22 млн грн, з місцевих бюджетів - 61,22 млн грн.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)