ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДо чверті газу втрачається в мережах на шляху до споживача

До чверті газу втрачається в мережах на шляху до споживача

Близько чверті газу, який «Оператор ГТС України» подає до мереж облгазів і міськгазів, де втрачається на шляху до кінцевого споживача

 

Близько чверті газу, який «Оператор ГТС України» подає до мереж облгазів і міськгазів, де втрачається на шляху до кінцевого споживача.

Про це заявив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон в ефірі одного з українських телеканалів.

«Ми не можемо зрозуміти, чому виникають ці борги. Вони нам показують, що втрати в їх мережах до 25%. Це означає, що чверть газу, який ми подаємо до їхніх мереж, десь втрачається на шляху до кінцевого споживача. Статистична інформація говорить, що близько 4% - це натуральні втрати », - зазначив директор він.

Макогон уточнив, що мова йде тільки про двох боржників з 40 компаній - 60% загальної суми заборгованості перед ОГТСУ мають Донецькоблгаз і Тернопільміськгаз. Тому проблема не системна, а конкретних керівників.

Він також повідомив, що облгази і міськгази накопичили заборгованість перед ОГТСУ на суму близько 1,6 млрд грн.

«Зараз заборгованість облгазів становить уже близько 1,6 млрд грн. Це дуже велика сума. Щоб вирішити нашу проблему, треба впровадити механізми, які гарантуватимуть цільове використання коштів облгазами. Тому що поки що вони якщо хочуть - платять, не хочуть - не платять », - сказав Макогон.

Він підкреслив, що «Оператор ГТС» домагається перерахування призначених йому коштів за розподіл газу безпосередньо.

«Яке ми бачимо рішення? Потрібно ввести так звані «розподільчі рахунки», коли населення платить облгазів кошти за розподіл (там є дві платіжки - газ і розподіл). У тарифі облгазів 40% коштів вони повинні сплатити нам за газ. Ця частина суми повинна йти безпосередньо нам, а частина - облгазам. Тоді у нас буде гарантія, що хоча б частина коштів ми отримаємо », - зазначив Макогон.

 

 

 
 
Коментарі (0)