ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДо «Енергоринку» позиваються на 19 млрд грн

До «Енергоринку» позиваються на 19 млрд грн

Держпідприємство “Енергоатом” подав позов до держпідприємства “Енергоринок” про стягнення 19 млрд грн заборгованості

Держпідприємство “Енергоатом” подав позов до держпідприємства “Енергоринок” про стягнення 19 млрд грн заборгованості, з яких 9.8 млрд грн - основний борг та 9.2 млрд грн - інфляційні втрати. Відповідний спір Госпсуд м. Києва почав розглядати наприкінці липня (справа №910/9796/19).

Нагадаємо, до кінця червня “Енергоринок” виконував функцію оптового постачальника електроенергії. Із 1 липня в Україні запущена нова модель оптового ринку електроенергії, яка передбачає ліквідацію ДП "Енергоринок" як єдиного покупця і продавця електроенергії. Відповідно до закону "Про ринок електричної енергії", ДП "Енергоринок" здійснює діяльність до повного погашення кредиторської та дебіторської заборгованості за електроенергію.

Згідно зі звітністю держпідприємства “Енергоринок”, за перше півріччя 2019 року його прибуток становив 350.4 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року - 1.8 млрд грн. Чистий дохід від реалізації продукції - 87.3 млрд грн (за 6 місяців-2018 - 85.4 млрд грн), а її собівартість - 86.9 млрд грн (за 6 місяців-2018 - 83.7 млрд грн).

У квітні Кабмін затвердив фінансовий план ДП "Енергоринок" на 2019 рік з очікуваним показником чистого прибутку в сумі 467,1 млн грн. При цьому отримання чистого доходу від реалізації продукції передбачено в сумі 88,356 млрд грн, що майже в два рази менше очікуваного за підсумками 2018 року.

За даними "Енергоринку", на кінець ІІ кварталу його заборгованість за товари, роботи, послуги становила 27.37 млрд грн. Водночас у складі оборотних активів була у т.ч. дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги на 5.5 млрд грн, інша дебіторська заборгованість - 24.2 млрд грн.

Як повідомлялося, на кінець червня борг ДП “Енергоринок” перед “Енергоатомом” (оператор чотирьох діючих атомних електростанцій України) становив 11.7 млрд грн.

При цьому в серпні Окружний адмінсуд м. Києва відкрив провадження в справі за позовом Офісу великих платників податків до “Енергоатома” про стягнення частини чистого прибутку на користь держбюджету на суму 1.65 млрд грн.

Разом з тим, у серпні Госпсуд м. Києва відкрив провадження в справі за позовом “Укренерго” до “Енергоринку” про стягнення 1.68 млрд грн заборгованості.

Як писав Finbalance, у вересні Госпсуд Донецької області частково задовольнив заяву АТ “ДТЕК Донецькі електромережі” та зупинив дії державних та/або приватних виконавців щодо примусового стягнення заборгованості з компанії на користь ДП “Енергоринок” на суму 2.35 млрд грн.

Раніше ДП “Енергоринок” наводило дані, що на кінець 2018 року борг АТ “ДТЕК Донецькі електромережі” сягав 5.2 млрд грн.

Наприкінці серпня Госпсуд Донецької області також задовольнив скаргу ПрАТ «ДТЕК «ПЕМ - Енерговугілля» та зобов’язав приватного виконавця зняти арешт з коштів підприємства в банку ПУМБ, який був накладений у межах суми стягнення “Енергоринком” 930.5 млн грн (з урахуванням основної винагороди виконавця) постановою приватного виконавця.

ДП “Енергоринок” у звітності наводило дані про заборгованість ПрАТ «ДТЕК «ПЕМ - Енерговугілля» на кінець 2018 року на суму 2.06 млрд грн.

 

 
Коментарі (0)