ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДо кінця року створять єдиний держреєстр тих, хто потребує державної допомоги

До кінця року створять єдиний держреєстр тих, хто потребує державної допомоги

Споживачам, які оформили субсидію минулої осені, цього літа переоформляти її не потрібно.

Влада вирішила навести порядок з одержувачами субсидій на компослуги. Як повідомляє прес-служба Кабміну, уряд збирається до кінця року створити єдиний держреєстр тих, хто потребує державної допомоги. Держателем реєстру призначать Мінсоцполітики, я ак профільне міністерство, але доступ до нього отримає Мінфін, а також місцеві органи виконавчої влади, які будуть оновлювати дані.

Про це йдеться у повідомленні Сегодня.ua.

Мета – відсіяти тих, хто з якихось причин не має права на субсидію, і виявити тих, що раніше отримували її неправомірно для повернення переплачених грошей в бюджет. Експерти кажуть, що єдиний реєстр дійсно допоможе відсіяти липових субсидіантів.

На разі в Україні в районних підрозділах соцзахисту діє кілька тисяч реєстрів одержувачів субсидій на «комуналку», а також одержувачів інших видів виплат, наприклад, самотні матері, малозабезпечені та ін.

Кабмін планує звести їх в один загальний перелік. Це дозволить ідентифікувати кожного одержувача, оскільки чимало випадків, коли людина в одній області отримує держдопомогу малозабезпеченим, в іншій – працює, орендує квартиру, отримує мінімальну зарплату плюс виплати в конверті від роботодавця і має ще субсидію. Після створення єдиного держреєстру це стане неможливим. А держава заощадить мільярди бюджетних грошей.

У Мінсоцполітики обіцяють, що реєстр субсидіантів почне працювати з 1 січня. Але так як з початком опалювального сезону багато з тих, хто влітку не отримує допомогу від держави, бо їхні доходи дозволяють оплачувати «комуналку» в повному обсязі, знову знайдуть право на субсидію, її нарахують за діючими списками. Також нам уточнили, що субсидія за травень не призначалася нікому, але повинна бути врахована в подвійному розмірі (тим, кому вона покладена) в платіжках за червень. Тим, хто не отримав субсидію, варто підійти за роз'ясненнями до органів соцзахисту населення.

«Громадяни, які одержували субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в минулому опалювальному сезоні, автоматично отримають перепризначення держпідтримки. Їм не потрібно йти в органи соцзахисту для її переоформлення», – роз'яснив директор департаменту соцдопомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

За словами міністра соцполітики Андрія Реви, Кабмін планував витратити в цьому році на субсидії 51 млрд грн, або на 11 млрд грн більше, ніж в 2016 році. На 2018 рік сума може вирости до 70 млрд грн, це близько 10% доходів скарбниці. Але Рева вже заявив, що держдопомогу уріжуть. Цьому допоможе не тільки створення реєстру, але і підвищення мінзарплати і урізання норм на опалення по «комуналці».

Так, наприклад, безробітним, не взятим на облік в центрі зайнятості, автоматично при призначенні субсидій нарахують дохід в дві мінзарплати (6400 грн). А норму по витраті газу на опалення вже скоротили з 5,5 до 5 куб. м на місяць. В результаті виплати збираються зменшити приблизно на 25%, або на 17-18 млрд грн на рік.

Не продовжити субсидію на наступний сезон можуть через велику покупку (на суму понад 50 тис. грн), якщо орган соцзахисту перевірить доходи сім'ї одержувача і з'ясує, що вони виросли (наприклад, чоловік знайшов більш високооплачуване місце або дружина вийшла на роботу після декрету), заборгованість за компослуги за два місяці і більше, додатковий дохід, який одержувач субсидії приховав у декларації про доходи, яка подається при її оформленні (наприклад, спадщина, дарунок).

Також в доходи збираються включити банківські вклади або як мінімум отримані відсотки по ним, але закон про це поки не прийнято. Також зростає роль соціальних інспекторів, які ретельніше стануть перевіряти, чи живе одержувач субсидії за вказаною адресою. Бо за законом оформити допомогу можна тільки в тій квартирі, де фактично проживаєш. Якщо соцінспектор дізнається, що субсидія на «комуналку» видана не господареві, а, наприклад, квартиранту, то гроші доведеться повернути в бюджет добровільно, або цю суму стягнуть через суд.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
26 Липня 2017 p. 14:53
А що таке, взагалі, субсидія? Cубсидія -- це не що інше як часткова компенсація державою знецінення її грошей. Бо насправді не тарифи і ціни зростають, а знецінюється гривня , лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. Але знецінення гривні стосується усіх і постійно, а часткова компенсація цього знецінення надається вибірков та тимчасово. ----------------------------------------Більш того, у деяких випадках взагалі доходить до абсурду, - коли вже надану часткову компенсацію знецінення гривні забирають назад, стягуючи ще й додатково судові витрати з "одержувача" субсидій... ------------------------- Ну то припиніть знецінювати гривню і не треба буде ніяких субсидій, -- скаже будь-яка хоч трохи мисляча людина. Так ні ж ..., а де ж тоді брати гроші на чималеньки зарплати чиновникам і депутатам? Тоді ж не можна буде друкувати, - тільки взамін зношених...