ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГДоходи громадян перевірятимуть для позбавлення їх субсидій на «комуналку»

Доходи громадян перевірятимуть для позбавлення їх субсидій на «комуналку»

Мінфін перевірить офіційні та додаткові доходи громадян, які отримують субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та пільги. Експерти вважають, що таким чином, в уряді вирішили позбавити частину населення компенсацій на оплату «комуналки»
Міністерство фінансів України буде повторно перевіряти доходи, як офіційні так і додаткові, громадян які отримують субсидії на ЖКГ та пільги задля відміни призначених соціальних виплат. Такої думки дотримується юрист, заступник директора громадської організації Андрій Віргінський.
 
«В даний час для надання субсидій і пільг українцям будуть враховуватися всі види їх доходів», - відзначає експерт.
 
Поміж тим, експерт відзначив, що рішення про відмову від перевірки доходів громадяни при нарахуванні житлових субсидій, уряд прийняв у зв’язку з тим, що розумів, якщо населенню не надавати компенсації на оплату «комуналки», то громадяни просто перестануть платити по рахунках. А це, в свою чергу, означало б, що реформа паливно-енергетичного комплексу закінчилася б нічим. У результаті, виникла б заборгованість по монополіях, а монополій – перед НАК «Нафтогаз України», що привело до дефіциту Компанії та означало б завершення реформи.
 
Тож, наголошує пан Віргінський, процес перевірки доходів громадян при нарахуванні субсидій був призупинений, втім зараз його будуть повертати.
 
«Всі розуміють, що у людини є офіційний дохід і є інші додаткові доходи. Нині Міністр фінансів заявляє про те, що перевірять всіх одержувачів субсидій і пільг. (Міністр фінансів) Наталія Яресько говорить про те, що, переглянувши субсидії, вони зможуть заощадити 5 млрд грн», - відзначає аналітик.
 
За словами експерта, можуть перевірити всіх людей, прописаних в одному домогосподарстві з одержувачем субсидії.
 
 
«Якщо пільга чи субсидія призначається домогосподарству, то Міністерство фінансів має право отримати інформацію по рахунку, операцій за рахунком і т. д., не тільки щодо людини, якому призначена субсидія, але і стосовно тих людей, які проживають разом з ним. Це приблизно 15 млн громадян (5,4 тис. домогосподарств по 3 людини в кожній). Їх прізвища і дані вже знаходяться в єдиній базі, яка зараз у стадії формування знаходиться в Міністерстві фінансів. І тут питання суто технічний - з наповненням цієї бази. Якщо дані з Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування з приводу нарахованих сум будуть приходити в автоматичному режимі, то інформація з банків, яка буде надаватися за запитами, буде додатково вноситися. Припустимо, Пенсійний фонд дає інформацію по пенсіонеру, яка говорить про те, що пенсія - це єдиний його дохід. Між тим, коли відкривається виписка з банку, де обслуговується пенсіонер або будь-який інший пільговик, вона показує, що його дохід (за рахунок якоїсь допомоги, за рахунок продажу яких невеликих речей, наприклад, виробів, дрібничок) - набагато вище. Тут виникає питання для перегляду надання йому субсидії або пільги», - резюмував юрист.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у 2015 році за субсидіями на відшкодування оплати за житлово-комунальні послуги звернулося 5,9 млн домогосподарств, з яких відшкодування призначено 5,4 млн домогосподарств, що у 3,6 рази більше, ніж за 2014 рік. Відтак, субсидії отримують 30, 5% домогосподарств від загальної кількості.

 

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
25 Січня 2016 p. 20:05
Особливо неприємна ситуація з комунальними платежами у тих, кого чиновники-можновладці спочатку примусово позбавили робочого місця по незалежним від працівника причинам ( в результаті так званих "ліквідацій" держпідприємств, установ, організацій), тобто спочатку забрали у людини заробіток, а потім штучно приписують цій людині уявний дохід, і на підставі цієї фальсифікації значно зменшують субсидію або взагалі її не нараховують.
Коля Пухов
25 Січня 2016 p. 20:21
Багато українців взагалі не мають ні зарплати, ні пенсії; звільнені з роботи ще режимом Януковича у зв"язку з так званими "ліквідаціями" держустанов; по декілька років живуть на утриманні своїх родичів та перебиваються випадковими підробітками.
Коля Пухов
02 Лютого 2016 p. 18:21
Справа в тому, що субсидія зараз не призначається взагалі нікому , тобто жоден споживач, якому в платіжці була написана субсидія , немає офіційного підтверджувального документу на цю написану субсидію. Раніше такий документ видавав на півроку вперед собес при призначенні субсидії. Тепер у зв"язку із "спрощеним" порядком, якщо в платіжці за попередній місяць була написана субсидія, то це зовсім не означає, що ця субсидія буде записана і в наступній платіжці.