ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДоля української ГТС у дотриманні європейського законодавства

Доля української ГТС у дотриманні європейського законодавства

Єврокомісія вкотре підтвердила своє бажання і в подальшому підтримувати українську газотранспортну систему. Втім, наголосила, що ці домовленості діятимуть лише у разі дотримання європейського законодавства.

Україна може отримати гроші на реконструкцію ГТС від міжнародних фінансових інститутів за умови дотримання європейського законодавства. Таку думку висловив директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Янеш Копач на прес-конференції в рамках 4-го Європейсько-українського енергетичного дня, - інформує «РБК-Україна».

«Україна має проблему: застарілі трубопроводи, повинні бути переобладнані і для цього потрібні гроші, а ці гроші пропонуються міжнародними фінансовими інститутам за умови дотримання енергетичного законодавства ЄС», - зазначив Янеш Копач.

За його словами, Україна зробила вже чимало в цьому напрямку, але повинна завершити розпочаті процеси.

«Дещо в Україні вже відбулося, «Укртрансгаз» був відділений від НАК «Нафтогаз України», це, як я розумію, серія заходів, які ще не завершені повністю. Орган, який встановлює ціну на використання цих трубопроводів повинен бути повністю незалежним, без політичного впливу. Це, на жаль, ще не реалізовано в Україні. З іншого боку, ці трубопроводи надзвичайно важливі не тільки для України, але також для всієї Європи», - пояснив пан Копач.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в лютому цього року вже робилися подібні заяви. Зокрема, повідомлялося, що ЄС надає великого значення необхідності забезпечити надійне та прозоре функціонування газотранспортної системи України, яка є ключовою частиною європейської газової мережі. У зв’язку з цим Єврокомісія має намір не припиняти співпрацю з українською владою.

Європейська Комісія продовжуватиме тісно співпрацювати з українською владою, допомагаючи їй заручитися підтримкою міжнародних фінансових інституцій для модернізації української газотранспортної системи. Однак, такий формат співпраці буде можливим лише за умови, якщо Україна дотримуватиметься вимог Енергетичного Співтовариства, щодо реформ у газовому секторі.

 
Коментарі (0)