ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДоля української ГТС визначиться до кінця року

Доля української ГТС визначиться до кінця року

Україна визначиться зі складом інвесторів консорціуму з модернізації ГТС до кінця року. За словами посадовців, наразі можливий як тристоронній, так і двосторонній формат.

Уряд впродовж 2014 року остаточно визначиться з фінансовою моделлю модернізації української газотранспортної системи і складом інвесторів консорціуму з модернізації ГТС. Таку заяву зробив в. о. Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький у Відні  під час робочого візиту, - зазначається в повідомленні інформаційного бюлетеня Кабміну.

«На сьогодні розглядається варіант створення консорціуму з російським «Газпромом» і залученням третього інвестора, як вважають експерти, з боку Європи» - зазначається в повідомленні.

З словами Едуарда Ставицького, зважаючи на позитивні рішення, прийняті у грудні минулого року, Україна тільки посилює співпрацю зі своїм стратегічним партнером «Газпромом». Поки ж остаточний формат консорціуму не визначено — його створення можливо як у тристоронньому, так і в двосторонньому варіанті, тому Україна відкрита і готова до переговорів.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Едуард Ставицький заявляв, що оцінка вартості української газотранспортної системи, проведена компанією Baker Tilly, буде оприлюднена на початку 2014 року після завершення всіх необхідних юридичних процедур. Представники ЄС у свою чергу заявляли, що готові до надання фінансування зі свого боку і про іншу всебічну підтримку в модернізації української ГТС. Однак, далі заяв не дійшло.

Довідково: Газотранспортна система України є другою в Європі та однією з найбільших у світі. Загальна протяжність газопроводів (без урахування нових об'єктів), які експлуатує компанія, становить 37,1 тис. км., зокрема магістральних газопроводів – 22,2 тис. км. і газопроводів-відведень – 14,9 тис. км. Кількість газорозподільних станцій становить 1449.

 
Коментарі (0)