ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДолю реверсу газу зі Словаччини вирішуватиме Європа

Долю реверсу газу зі Словаччини вирішуватиме Європа

Долю реверсу газу зі Словаччини до України вирішуватиме Європейська комісія прогнозовано протягом семи наступних днів. До розгляду Комісії запропонували як словацький, так і український план.

Європейська комісія протягом тижня розгляне і відпрацює український і словацький варіанти поставок природного газу реверсним шляхом. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Європейська комісія взяла на опрацювання і наші варіанти щодо здійснення реверсу з великими обсягами постачання, які можуть бути забезпечені без істотних технічних заходів», - сказав він.

За його словами, на розгляд цього питання Європейській комісії потрібен тиждень. При цьому, словацька сторона представить ЄК юридичні документи, які заважають сьогодні здійснювати реверс в Україну у великих обсягах.

Міністр також не виключив можливості підписання запропонованого словаками меморандуму, але і до нього в української сторони є ряд зауважень і пропозицій технічного характеру.

За його словами, запропонований Словаччиною варіант передбачає будівництво невеликої ділянки трубопроводу, який дозволить з 1 листопада 2014 р отримувати газ через територію Словаччини в обсязі 8 млн куб м на добу, а з весни 2015 - 20 млн куб м в добу. При цьому Україна бачить можливість почати постачання навіть згідно словацького варіанту меморандуму з 1 липня 2014года.

«Ми розглядаємо можливість підписання меморандуму, запропонованого словацькою стороною, як крок до здійснення реверсу у великих обсягах, щоб була якась перспектива. Але поки все ще на опрацюванні, оскільки ми чекаємо, поки Європейська комісія розгляне нашу пропозицію, і вже потім ми будемо приймати рішення, яким чином підписувати цей документ», - сказав Міністр.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, минулого тижня Словаччина почала технічну підготовку для організації реверсних поставок природного газу з ЄС в Україну.

 
Коментарі (0)