ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДТЕК звинувачують в створенні штучного дефіциту електроенергії

ДТЕК звинувачують в створенні штучного дефіциту електроенергії

Громадські активісти 11 лютого подали в Антимонопольний комітет заяву про зловживання монопольним становищем групою «ДТЕК» Ріната Ахметова, повідомляє платформа «Ліга антітраста»

Громадські активісти подали в Антимонопольний комітет заяву про зловживання монопольним становищем групою «ДТЕК» Ріната Ахметова, повідомляє платформа «Ліга антітраста».

Експерти на підставі зібраних доказів прийшли до висновку, що «ДТЕК» свідомо допустив створення ситуації, яка загрожує віяловими відключеннями електроенергії.

«ДТЕК» має частку 70% в тепловій генерації, тоді як ознакою монополії є 35%. У заяві в АМКУ зазначені ознаки зловживання монопольним становищем компанії Ахметова:

⁃ «ДТЕК» поставив на свої ТЕС вугілля значно менше встановлених державою нормативів, в результаті чого було створено рекордний для країни дефіцит;

⁃ при цьому з шахт «ДТЕК» на його ТЕС системно доставляється менший обсяг вугілля ніж видобутий (за два останніх місяці 2020 різниця склала 1 млн тонн);

⁃ одночасно з цим 12 енергоблоків «ДТЕК» були виведені з ініціативи групи в незапланований аварійний ремонт;

⁃ як наслідок «ДТЕК» не виконував вимоги оператора «Укренерго» про включення енергоблоків в роботу;

⁃ також «ДТЕК» обмежив поставки вугілля на державну компанію «Центренерго», що призвело до виведення з роботи частини її блоків через відсутність палива.

«Все це в сукупності призвело до того, що в енергетичній системі України виник дефіцит, який ми не можемо технологічно покрити ніяким іншим чином, крім як імпортом електрики з держави-окупанта і Білорусі. Також це вплинуло на зростання ціни електроенергії більш ніж на 15%. Це вже не перший шантаж країни українським енергетичним монополістом. Але на цей раз, він ще більш жорстокий і нахабний», - зазначила засновниця« Ліги антітраста »Агия Загребельського, держуповноважений АМКУ в 2015-2019 рр.

У Антимонопольного комітету є юридичні інструменти для припинення зловживань монополіста - штрафи, примусовий поділ, попереднє рішення, обязательства.суммам. 

 
Коментарі (0)