ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДва блоки ХАЕС добудують у 2026 році

Два блоки ХАЕС добудують у 2026 році

Передбачений термін завершення будівництва за нинішнім графіком - 2026 рік, тому слід орієнтуватися саме на нього

"Енергоатом" планує завершення добудови енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС у 2026 році, повідомив глава правління Київського науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту "Енергопроект" Юрій Малахов, пише "Енергореформа".

"Передбачений термін завершення будівництва за нинішнім графіком - 2026 рік, тому слід орієнтуватися саме на нього. Ми впевнені, що готові вкластися", - сказав Малахов, якого цитує прес-служба "Енергоатому" в прес-релізі після наради за участю НАЕК, її відокремленого підрозділу "Атомпроектінжиніринг", а також чеської компанії Skoda JS.

При цьому глава "Енергопроекта" зазначив, що т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" затвердив графік робіт по добудові з чіткими дедлайнами всіх етапів: від розробки проекту і проходження експертизи до завершення будівництва та введення енергоблоків в експлуатацію.

Водночас директор з інвестицій та перспективного розвитку НАЕК "Енергоатом" Тетяна Амосова звернула увагу, що старт проектування безпосередньо залежить від того, наскільки оперативно парламент розгляне законопроект про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і №4 ХАЕС.

"Ми створили робочу групу. Зараз чеська сторона привезла свої пропозиції, і тепер кожного тижня ми в режимі відеоконференції будемо працювати над поточними питаннями", - пояснила вона.

За словами Амосової, на робочій групі крім іншого будуть обговорюватися питання меморандуму про співпрацю з компанією Skoda JS, а також укладення міжурядової угоди, яка дозволить "Енергоатому", зокрема, отримати кредит на будівництво ХАЕС-3 і ХАЕС-4 від Чеського експортного банку .

У кінці вересня президент Володимир Зеленський підписав указ про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері і подальшого розвитку ядерної енергетики.

Згідно з документом, Кабінет Міністрів у двомісячний термін повинен внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

Т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін зазначав, що найбільш прийнятним способом забезпечити фінансування добудови блоків №3 і №4 ХАЕС є включення в собівартість виробництва атомної електроенергії інвестиційної складової.

 

 
Коментарі (0)