ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГД.Вовк:«Формула «Роттердам+» свою ціль виконує»

Д.Вовк:«Формула «Роттердам+» свою ціль виконує»

Закладена в поточному тариф теплоелектростанцій ціна вугілля не покриває збільшену останнім часом вартість цієї сировини на світових ринках, хоча запропонована НКРЕКП методика обліку вартість вугілля в ціні електроенергії виконує свою роль
Закладена в поточному тариф теплоелектростанцій ціна вугілля не покриває збільшену останнім часом вартість цієї сировини на світових ринках, хоча запропонована НКРЕКП методика обліку вартість вугілля в ціні електроенергії виконує свою роль, це заявив глава НКРЕКП Дмитро Вовк вчора в ефірі телеканалу "112 Україна".
 
"Ми, як комісія, запропонували прозорий механізм, як порахувати ціну на енергетичний ресурс, і ми вважаємо, що наша методика (розрахунку прогнозної ОРЦ з прив'язкою до індексу вугілля API2 за результатами попередніх 12 місяців) свою мету виконує. Ми бачимо, що істотно збільшилися ціни на імпортних ринках, і зараз законтрактувати вугілля з інших територій, якщо ціна зросла практично в 2 рази, неможливо. І блокада в моменті (на поточний момент) є деструктивною і такою, що несе загрозу для України", – сказав глава Нацкомісії Дмитро Вовк.
 
Дмитро Вовк додав, що прийнята методологія, на час її затвердження, дозволяла диверсифікувати поставки вугілля.
 
Але, за словами Вовка, в установлених тарифах не передбачено поточна ринкова ціна на вугілля.
 
"Якщо я правильно зрозумів прем'єр-міністра, поточна ціна за европейскиминдексам становить майже 3000 грн за тонну, тоді як в методолгии комісії затверджено ціна 1700 гривень. І прем'єр действиетльно говорить правду, що у тарифах не передбачено ціна "Роттердам" поточна", – сказав Дмитро Вовк..

"Частина вугілля, яка потрібна Україні, не перебуває на контрольованій нею території і комісія, коли ухвалювала рішення про затвердження методології, в основу ставила незалежність і можливість диверсифікувати постачання і це було зроблено. У 2016 році ТЕС і ТЕЦ купували вугілля, коли ціни були привабливими, коли вони були нижче на міжнародних ринках, але на сьогоднішній день, якщо повернутися до методології, яку так часто критикують, хочу підкреслити, що в ній передбачена ціна вугілля, дійсно, як сказав прем'єр-міністр, майже в 2 рази нижче чинних міжнародних цін", – зазначив глава Нацкомісії. 

 
Коментарі (0)