ГоловнаНовини ЖКГПодіїФінансова грамотність: 10 актуальних порад про фінанси

Фінансова грамотність: 10 актуальних порад про фінанси

10 найкращих порад для всіх, хто бажає назавжди вилізти з боргів, покращити власний фінансовий стан, розумно розпоряджатись грошима й досягти фінансової свободи
Бути успішною та заможною людиною, хоче, мабуть, кожний. Але не всі знають, що добробут насправді залежить від вміння правильно розпоряджатись грошима. Люди, які нічого не знають про фінансову грамотність, зазвичай не можуть вилізти з боргів, навіть маючи високу зарплату. Якщо ви ледве встигаєте поповнювати ваші кредитки, й вам набридло жити в борг, 10 правил від Financer.com вам будуть корисними. 
 
1. Гроші люблять, коли їх рахують 
 
Мабуть, кожний з нас помічав, що гроші дуже швидко закінчуються, якщо їх не рахувати. В людей, які не рахують гроші, їх завжди не вистачає. Щоб покращити власний фінансовий стан, важливо не тільки більше заробляти, а й точно знати, скільки необхідно щомісяця, скільки хотілось би мати в майбутньому, та скільки можна заощадити.  
 
2. Витрачайте менше, ніж заробляєте 
 
Часто в людей, які не контролюють власні фінанси, збільшення доходу призводить до пропорційного збільшення не тільки витрат, а ще й зростання боргів. Людина звикає витрачати більше, крім того збільшує кредитний ліміт та позичає більші суми, розраховуючи повернути борги в зарплату. Але через такі звички наш загальний фінансовий стан залишається незмінним й навіть погіршується. 
 
3. Створюйте фінансову подушку безпеки 
 
Якщо ваша ціль – покращити матеріальний стан й досягти фінансової свободи, почніть заощаджувати. Візьміть за правило відкладати щонайменше 10% від доходу, щоб в майбутньому стати інвестором й отримувати пасивний прибуток. Найпростіший спосіб заощадити – відкрити строковий ощадний депозит й робити внески щомісяця. Фінансисти радять обирати короткострокові вклади терміном до року. 
 
4. Гривня без копійки вже не гривня 
 
Навіть якщо грошей вдосталь, ніколи не викидайте їх на вітер. Різні дрібниці та зайві речі, куплені лише через гарну рекламу, непомітно з’їдають значну частину доходів. Розумна економія завжди доцільна, тому що даремно витрачених кілька гривень на день за рік складаються в досить помітну суму. Можливо, краще було б витратити ці гроші на відпочинок, або додати до власних заощаджень. 
 
5. Хто живе в борг, той працює більше 
 
Всім нам хочеться отримувати бажані речі якомога швидше, тому більшість людей беруть кредити, а не заощаджують. В результаті щоб сплатити відсотки за користування кредитом ми змушені більше працювати. Пам’ятайте про це, коли захочете взяти ще один кредит. Тим більше, що за власні гроші можна знайти більш вигідні пропозиції, а ціни на новинки завжди завищені. 
 
6. Гроші йдуть до грошей 
 
Думаємо, що всі знають цю відому приказку. Гроші можуть і навіть повинні працювати й приносити прибуток. Якщо ви дійсно мрієте про фінансову свободу, докладіть зусиль, щоб заощадити свій перший капітал. Ви зможете використати його для інвестицій й збільшити ваші прибутки. Наприклад, просто покласти на депозит, придбати акції або нерухомість для здачі в оренду, чи вкласти у власний бізнес.  
 
7. Активів має бути більше, ніж пасивів 
 
Активами називають все, що може приносити дохід, а пасивами – звичайну власність.  Наприклад, квартира, яка здається в оренду, буде активом, а дача за містом, це пасив. Квартира, в якій ми живемо, чи власне авто, можуть бути як активами, так і пасивами. Все залежить від співвідношення витрат на утримання та економії від володіння таким майном. Володіти пасивами приємно, але щоб їх утримувати, необхідно спочатку придбати активи. 
 
8. Завжди враховуйте ризики 
 
Наше життя наповнене ризиками й ніхто не може передбачити майбутнє. Для управління ризиками люди придумали страхування. Воно допомагає захиститись від фінансових втрат, якщо небажана ситуація все-таки трапляється. Не вважайте гроші на страхові внески даремно витраченими, це плата за власну фінансову безпеку. Завжди краще перестрахуватись, ніж втратити всі гроші через власну необачність. 
 
9. Намічайте фінансові цілі  
 
Щоб рухатись вперед, важливо чітко бачити ціль, це стосується також фінансів. Якщо ми хочемо досягти фінансової свободи, то маємо уявляти, що це для нас означає. Коли ціль намічена, встановіть орієнтири – як сходинки, по яких ви будете підніматись до мети. Порахуйте вартість та час, до якого ви маєте досягнути задуманого. Обирайте досяжну фінансову ціль на найближчий період часу, це допоможе вам швидко рухатись вперед. 
 
10. Плануйте витрати й слідкуйте за бюджетом 
 

Ведення бюджету важливе хоча б для того, щоб знати, куди насправді діваються наші гроші, скільки нам потрібно заробляти та на чому можна заощадити. Безконтрольні витрати перетворюють наші гроші на воду, яка витікає крізь пальці. Щоб не витрачати багато часу на контроль та планування, користуйтесь спеціальними програмами. Звичка рахувати гроші й заощаджувати насправді одна з найкорисніших в житті.  

 
Коментарі (0)