ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГФонд енергоефективності - крок до енергетичної незалежністі від імпорту газу, - Геннадій Зубко

Фонд енергоефективності - крок до енергетичної незалежністі від імпорту газу, - Геннадій Зубко

Очільник Мінрегіону Генадій Зубко розповів про те, якими бачить подальші кроки з позбавлення від газової залежності та про те, які функції має виконувати фонд енергоефективності.

Частина коштів, що закладені у бюджеті на субсидії, повинна спрямовуватись у Фонд енергоефективності для фінансування заходів із термоснації будинків, закупівлі ефективного обладнання та інших заходів з енергоефективності домогосподарств. Про це розповів Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час зустрічі з Федеральним міністром навколишнього середовища, захисту природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини Барбарою Хендрікс.

«У цьогорічному бюджеті закладено 35 млрд. грн. на виплату субсидій, це вдвічі більше, ніж минулого року, і майже в 6 разів більше, ніж позаминулого. Якщо не змінити підхід до енергоспоживання, цей показник буде лише рости. Створення Фонду енергоефективності дозволить Україні уникнути надмірного навантаження на бюджет та отримати енергетичну незалежність від імпорту газу», - зазначив Генадій Зубко

Як зазначається, особливістю роботи Фонду має стати залучення субсидій на комунальні послуги  в систему фінансування проектів енергоефективності будинків, адже субсидії на даний момент отримують більше 30% українських домогосподарств.

Завдяки такому підходу, ті кошти, або їх частина, що бзакладена в бюджеті на субсидії, може бути витрачена саме на впровадження заходів з енергозбереження у цих домогосподарствах. «Україні потрібно змінити неефективну систему розрахунків в галузі та мотивувати субсидіантів заощаджувати», - підкреслив Геннадій Зубко. Віце-прем’єр-міністр відзначив потужну підтримку німецького Уряду в цьому та іншому питаннях і подякував Барбарі Хендрікс за тісну співпрацю.

«Це цікавий, хоча і тривалий проект. Він має дати поштовх економічному розвитку України, створенню нових робочих місць. Ми уже рік працюємо над ним спільно з Мінрегіоном, я рада, що є результати. Зі свого боку Уряд Німеччини готовий і надалі підтримувати Україну в її прагненні змінити підхід до споживання тепла та енергії. Успішна реалізація цієї ініціативи не тільки принесе позитив для бюджету країни, а й сприятиме розвитку торговельно-промислового балансу. Українці зможуть жити в нормально обігрітому приміщенні, однак не за такі гроші, як зараз. Хоча поводитися з енергією доведеться інакше», - зауважила Барбара Хендрікс.

Нагадаємо, що наразі міжвідомча робоча група активно працює над створенням необхідної нормативної бази для створення Фонду та реформування енергетичного сектору України. Раніше німецька сторона заявила про виділення 25 млн. євро статутного внеску для Фонду енергоефективності та проведення переговорів з міжнародними донорами щодо залучення кредитних ресурсів для його наповнення.

 

 
Коментарі (0)