ГоловнаГоловнеТеплоенергетикаФірташ готується до приватизації ТЕЦ

Фірташ готується до приватизації ТЕЦ

Фонд держмайна оголосив умови приватизації першого активу - Харківської ТЕЦ-5. Основні претенденти на пакет акцій - компанії зі сфери впливу Дмитра Фірташа.

Конкурс відбудеться 7 листопада, стартова ціна 94,48% акцій - 279,5 млн грн, а крок торгів - 3,5 млн грн, - інформує «Комерсант-Україна», посилаючись на «Відомості приватизації».

Новий власник компанії повинен буде за три роки збільшити коефіцієнт встановленої електричної потужності до 67%, а теплової потужності - до 45%.

Це лише перша з чотирьох ТЕЦ, які ФДМ розраховує продати до кінця року. Крім Харківської, це Дніпродзержинська, Херсонська і Одеська ТЕЦ. Досі активи в цій галузі продавалися нечасто, єдиний випадок - продаж в минулому році 34,34% Дарницької ТЕЦ за 30 млн грн.

Держава пояснювала потребу продажу цих підприємств необхідністю переведення ТЕЦ з природного газу на спалювання водно-вугільної суміші. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявляв, що, за його оцінками, це дозволить Україні економити до 6 млрд кубометрів газу в рік і знизити залежність від російського газу.

Але в умовах приватизації Харківської ТЕЦ-5 вимог перевести її на споживання вугілля несподівано не виявилося. Навпаки, для отримання допуску до участі в конкурсі потенційний покупець повинен надати підтвердження ведення діяльності з видобутку природного газу українського походження та наявність ліцензії на користування надрами з загальними залишковими запасами природного газу на території України не менше 1 млрд кубометрів. Причому до конкурсу не допускаються компанії, більше 25% статутного капіталу яких належить державі.

Офіційно в Фонді держмайна та Міненерго коментувати умови конкурсу відмовилися. Але джерело видання в міністерстві пояснило, що переведення ТЕЦ на вугілля призведе до «забруднення атмосфери в Харкові».

На початку жовтня про бажання придбати 100% акцій Харківської ТЕЦ-5 заявили в компаніях «Укрістгаз» і «Газконтиненталь», що займаються видобутком і постачанням вуглеводнів. Обидві компанії, за словами джерела видання, підпадають під сферу впливу підприємця Дмитра Фірташа.

 
Коментарі (0)