ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГФурса: Українській економіці потрібен дорогий газ

Фурса: Українській економіці потрібен дорогий газ

Це потрібно, щоб наша економіка зміцнилася

 

Економічний експерт пояснив, чому важливо підняти ціни на газ для населення

В Україні ціна газу в два рази нижче ринкової і її потрібно збільшувати для населення не тільки заради отримання чергового траншу кредиту від Міжнародного валютного, вважає економічний експерт Сергій Фурса.

Це потрібно, щоб наша економіка зміцнилася, розповів в інтерв’ю UATV економіст.

“Тут дві частини електоральна і економічна. Економічна – зараз ціна на газ для населення в два рази нижче ринкової, а для того, щоб економіка країни відчувала себе добре ціна повинна бути ринковою. Ось якщо ми говоримо про економіку нашої країни, це правильне рішення – підняти ціну на газ до рівня ринкової і більше на неї не впливати “, – говорить Фурса.

Підвищувати ціни, неприємно з точки зору політики, так як скоро ще й вибори, каже економіст. “І ось тут вже виникає питання домовленостей між українським урядом і МВФ. Судячи з усього МФВ і українська влада домовилися про підвищення ціни на 23,5% – 25%. Але, поки не буде точно досягнуто домовленості з МФВ, український уряд не хоче підвищувати ціну на газ для населення. Є ризик того, що буде сильне падіння економіки без траншу і з іншого боку вони ще й політично не хочуть підставитися, тому що люди не люблять, коли їм підвищують ціни на газ “, – сказав експерт.

Сергій Фурса переконаний, що підвищення ціни на газ не буде сильно відчутним для населення, так як ті, по кому може “вдарити” ціна на газ отримують субсидії. “50% домогосподарств України отримують субсидії, яка ціна на газ їх мало цікавить. Тому що, яка б не була ціна на газ, вони все рівно отримають цю різницю субсидією. І коли піднялися тарифи в 2 рази, тоді цього ніхто не відчув за рахунок механізму субсидій”, – говорить Фурса.

Він також наголосив, що за рік ціна на нафту зросла з 40 до 85 доларів – більше ніж в 2 рази, а ціна на газ прив’язана до ціни на нафту. “І ось ця різниця щомісяця зростала, а ми залишалися в цій точці і, зрозуміло, що тепер нам треба дуже радикально підвищувати, щоб компенсувати цю нестачу”, – зазначив економіст.

 

 
Коментарі (0)