ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГГаз для промисловості подорожчає у червні

Газ для промисловості подорожчає у червні

У червні ціни на газ зростуть майже на 10% у порівнянні з травневими тарифами, через що в країні в першу чергу подорожчають будматеріали, продукція металургії, мінеральні добрива та сільгосппродукція.

Висока вартість енергоносіїв відіб’ється на виробництві та зменшить конкурентоспроможність підприємства.

У червні ціни на газ зростуть майже на 10% у порівнянні з травневими тарифами, через що в країні в першу чергу подорожчають будматеріали, продукція металургії, мінеральні добрива та сільгосппродукція.

Про це йдеться у повідомленні ІА ZIK.

За словами експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, підвищення ціни на газ найбільш негативно позначається на виробництві, адже чим більше вартість енергоносія, тим більше вимивається оборотних коштів і нижчою стає конкурентоспроможність підприємства.

«Збільшуються витрати на виробництво одиниці товару. Якщо, наприклад, порівнювати його з товарами, виробленими в Росії, наприклад, добривами, то російські хіміки витрачають в два рази менше грошей на виробництво, ніж українські. Меншою мірою це позначеться на металургії. Підвищення ціни буде стосуватися виробництва будматеріалів, цементу. В принципі, це вплине практично всіх», – розповів експерт з енергетичних питань.

Підвищення ціни на газ для підприємств також загрожує зростанням тарифів на гарячу воду і опалення, які регулюються Національною комісією регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) і спеціальними постановами Кабміну.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України продовжив до 1 серпня спеціальні зобов'язання національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» з продажу газу для потреб населення.

Нагадаємо, 7 травня в Міжнародному валютному фонді вкотре заявили, що ціни на газ в Україні мають стати ринковими, а найбільш вразливі домогосподарства мають бути захищені субсидіями.

Уряд України, очолюваний Володимиром Гройсманом, у 2016 році прийняв постанову, яка вирівнює ціни на газ для всіх категорій населення, приводячи їх до ринкового рівня. Також постанова передбачала механізм автоматичного перегляду цін раз на півроку для приведення цін до ринкових.

Однак жодного перегляду цін відтоді не відбулося, а ціни на газ для населення зараз значно нижчі за ринкові.

 

 
Коментарі (0)