ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГаз влітку може здешевшати до 80 доларів за тисячу кубів

Газ влітку може здешевшати до 80 доларів за тисячу кубів

На думку Оржеля, це фактор може заморозити проекти з видобутку газу в Україні.

На думку Оржеля, це фактор може заморозити проекти з видобутку газу в Україні. 

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель очікує падіння ціни на газ цього літа до рівня 80 доларів за тисячу кубометрів, що, швидше за все, призведе до заморожування проектів з видобутку газу в Україні. Читайте також Україна минулого року імпортувала газу на $2,3 мільярда.

Про це він сказав під час презентації доопрацьованого проекту Концепції "зеленого" енергетичного переходу до 2050 року. 

"Цього літа ми очікуємо ціни на газ на рівні 80 доларів. Це означає, що буде дуже важко приймати рішення вкладатися у видобуток. Хоча всі кажуть, що як раз на цьому падінні ринку потрібно вкладати гроші. Разом з тим, багато компаній зараз заморозили свої інвестиційні проекти подальшого видобутку", - сказав він. За словами Оржеля, сьогоднішній енергетичний ринок змінює фінансову модель, що робить інвестиційно-привабливою генерацію електроенергії з газу. 

"Тому при всьому бажанні підтримати та збільшити власний видобуток, у нас зараз постає інше питання, що той рівень цін на газ дійсно зараз робить інвестиційно-привабливою як раз генерацію електричної енергії з газу, чого раніше ніколи не було", - зазначив міністр. 

Він також підкреслив, що за вартістю тисяча кубометрів газу - це реальний конкурент тонни вугілля, що ставить зовсім інші цінові сигнали ринку. "У нас ціна за тонну вугілля має бути менше ніж 1100 гривень. Газ - це реальний конкурент тонни вугілля. Тисяча кубічних метрів газу - це конкурент, і він ставить зовсім інші цінові сигнали", - додав він. 

Середня ціна імпортного природного газу в Україні в січні 2020 року склала 175,26 долара за 1 тисячу кубометрів, що на 0,8% менше, ніж у грудні 2019 року. Видобуток природного газу в Україні за 2019 рік скоротилася у порівнянні з 2018 роком на 1% - до 20,66 мільярда кубометрів. У 2019 році Україна скоротила споживання газу на 7% - до 26,4 мільярда кубометрів, у порівнянні зі споживанням за 2018 рік.

 

 
Коментарі (0)