ГоловнаПублікаціїГазопостачанняГазопостачання України на пороховій бочці

Газопостачання України на пороховій бочці

У що вилилася Єврореволюція для газової сфери, як сплачуватиме борги Україна та чого чекати у майбутньому пересічним громадянам? - «Україна Комунальна» пропонує огляд найгарячіших подій цього тижня у галузі ЖКГ.

Єврореволюція та її наслідки підігріли «газові» питання: його постачання, ціну, тарифи для населення, тощо. Саме ці питання були найбільш актуальними для галузі ЖКГ протягом тижня, що минає.

Перед тим як вдаватися до подробиць, варто зауважити, що опісля зміни влади в Україні ставлення нашого найбільшого газового партнера, Росії, змінилося. У Російській Федерації не визнали новий «технічний» український уряд, що призвело до сумних подій: введення російських військ на територію України, порушення питання про вхід АР Крим до складу РФ та, відповідно, розколу нашої держави, перегляду «газових» стосунків між країнами та використання цієї ситуації Росією як політичного важеля.

Газова знижка пливе за водою

Так, на початку тижня, опісля введення російських війск на територію Криму, українські посадовці занепокоїлися, мовляв «наразі в українських сховищах знаходиться 9,2 млрд куб. м газу, проте ціна на нього може різко змінитися». Зокрема, про це заговорив Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан. Те, що вартість російського газу буде змінною і залежатиме від визначення та погодження коефіцієнту до формули ціни, говорив ще екс-Президент Віктор Янукович та колишнній Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, опісля підписання у грудні 2013 року доповнення до контракту про надання знижки. Однак, пан Продан зазначив, що «російська сторона може не підписати протоколи щодо перегляду ціни», а то і взагалі скасувати попередні домовленості. Зрештою, так і сталося. 4 березня «Газпром» заявив, що скасовує пільги на постачання газу Україні з квітня поточного року, мотивуючи тим, що українські партнери не виконують домовленостей, які були досягнуті раніше. Зокрема, мається на увазі своєчасна сплата за наданий газ та погашення минулорічних заборгованостей.

Що винен — віддати повинен

Зауважимо, на початок тижня заборгованість України за російське «блакитне» паливо становила 1,5 млрд дол. Європейський союз повідомив, що готовий надати Україні допомогу у виплаті боргів за поставки російського газу. Принаймні це питання мають намір включити до пакету допомоги Єврокомісії.

Читайте також: Розрахунки за газ: з чого капають кошти «Газпрому»

Водночас посеред тижня Україна таки продовжила гасити заборгованість перед «Газпромом». Так, було сплачено борг у розмірі 663 млн дол. за постачання газу, здійснене в січні цього року. Але це не наблизило її до зменшення заборгованості, навіть навпаки - до кінця тижня борг зріс і наразі становить 1,89 млрд дол. До вже існуючої заборгованості додалися несплачені рахунки за поставки російського газу у лютому. Ситуація почала ще більше загострюватися. Російська сторона заговорила про ультиматум. Або Україна гасить заборгованість і оплачує поточні поставки, або з’являється ризик повернутися в ситуацію початку 2009 року. Тобто Росія намірена взагалі припинити постачання газу в Україну. Однак українські експерти переконані, що заяви Росії щодо «обнуління» її зобов'язань перед Україною може призвести до списання боргів України за спожитий газ, тому Росія на це не піде, адже вона від цього більше програє.

Вихід завжди є

Поряд з цим, Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що у зв’язку з непростими стосунками з Росією Україна планує скоротити закупівлі російського газу і шукати шляхи диверсифікації поставок «блакитного» палива.

«Потрібно шукати шляхи диверсифікації. Вони вже є. Це Словаччина, Німеччина, інші варіанти», - зазначив Міністр.

За його словами, реверсними шляхами Україна може отримувати 15 млрд куб. м газу з Європи, а видобуток власного газу в країні наразі становить 20 млрд куб. м.

Окрім того, Словаччина та Німеччина підтвердила, що в разі необхідності, згодні на реверсні поставки газу в Україну. Також планує допомогти Україні подолати залежність від поставок російського газу і Америка. Зокрема, представник Білого дому Джош Ернест, повідомив, що йдеться про зріджений газ. Його експорт до країн Східної Європи, в тому числі і України, США планує розпочати наприкінці 2015 року.

Тарифний удар

Останнє, на що хотілося б звернути увагу, - тарифи на газ для населення. Безумовно, новий «газовий» розклад невдовзі відчують і пересічні українці. Окрім того, уряд піде на найжорсткіші реформи для того, щоб виконати умови Міжнародного валютного фонду для відкриття нової програми Standby. Зокрема, підвищення тарифів на газ для населення. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, мотивуючи, що іншого виходу у нової української влади немає. Однак, експерти переконані, що перш ніж підвищувати тарифи, держава має розповісти, як вона буде реформувати ЖКГ, ринок газу та енергетику, адже люди мають знати, куди підуть їхні гроші, і лише тоді це не викличе різкого відторгнення.

 
Коментарі (0)