ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняРозрахунки за газ: з чого капають кошти «Газпрому»

Розрахунки за газ: з чого капають кошти «Газпрому»

«Нафтогаз» почав платити за «газпромівськими» рахунками. Однак багатьох стурбувало питання: «Де компанія знайшла 1,28 млрд дол. для розрахунку з «Газпромом»?». Експерти впевнені, - з Росією розрахувалися за рахунок ОВДП і коштів держбюджету.

НАК «Нафтогаз України» 14 лютого погасив 1,28 млрд дол. боргу перед «Газпромом» за 2013 рік і ще 191 млн дол. - за січневі поставки газу. Про це йдеться в проспекті емісії суверенних євробондів, опублікованому днями Міністерством фінансів, - повідомляє «Ліга. Бізнес».

Загальний борг НАКу за 2013 рік становив 2,63 млрд дол. і залишок суми компанії ще належить знайти. У російській газовій монополії підтвердили інформацію Мінфіну, не розкриваючи деталей. Іншу частину боргу НАК попросив відстрочити до середини квітня 2014 року.

«Нафтогаз» довго не міг знайти гроші для розрахунків з «Газпромом» і навіть кілька разів просив відстрочити його оплату. З компанією погано розраховувалися українські підприємства, пояснюють в НАК. Загальний борг теплокомуненерго перед «Нафтогазом» становить 23,5 млрд грн (близько 2,64 млрд дол. за поточним курсом) - цих коштів вистачило б, щоб повністю розрахуватися з «Газпромом».

Минулого тижня, щоб прискорити збір грошей з боржників, «Нафтогаз» обмежив постачання газу в 11 областей до технічного мінімуму. Але це не принесло необхідних результатів - борг скоротився, як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, лише на 2 млрд грн.

«Швидше за все, для погашення боргу «Нафтогаз» використав кошти, отримані від збільшення статутного фонду компанії», - вважає президент київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук.

«12 лютого Кабмін збільшив його на суму 11,07 млрд грн (близько 1,25 млрд дол.), а вже 14 лютого борг був погашений» - зазначає експерт.

Читайте також: «Нафтогаз» може не розрахуватися з «Газпромом»

Щоб отримати такі гроші, Міністерство фінансів оперативно випустило облігації внутрішньої позики, які були викуплені НБУ. Ставка - не більше 14,3% річних.

Залишок коштів для погашення боргу «Нафтогаз» міг одержати з бюджету. На погашення позик Кабмін у січні-лютому виділив в цілому 21,3 млрд грн (близько 2,5 млрд дол.). З них близько 1 млрд дол. потрібно віддати МВФ, розподіл решти коштів невідомо.

В майбутньому борги «Нафтогаз», швидше за все, буде виплачувати за рахунок кредиту, який Україна отримає від РФ, вважають експерти.

«Ще на етапі переговорів про кредит Україна розуміла, що без нього вона не зможе розрахуватися за газ - особливо взимку, коли рівень розрахунків підприємств ТКЕ критично низький», - каже експерта Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Перший транш у розмірі 3 млрд дол. з обіцяних 15 млрд дол. Росія перерахувала в кінці грудня 2013 року, але ці кошти пішли на забезпечення соціальних виплат.

Другий транш на суму 2 млрд дол., Росія пообіцяла перевести вже до кінця цього тижня, але дата його виділення може бути перенесена. Ірландська фондова біржа вже і зареєструвала довипуск українських єврооблігацій на 2 млрд дол., які повинна викупити Росія. Але прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що врегулювання політичної ситуації в Україні важливіше, ніж виділення другого траншу кредиту.

 
Коментарі (0)