ГоловнаКоментаріГазопостачанняГазотранспортний консорціум пройде повз Росію

Газотранспортний консорціум пройде повз Росію

Україна виключає участь Росії у створенні газотранспортного консорціуму з управління української ГТС. Мотивують, що не отримували офіційних пропозицій.

Українська сторона не розглядає питання створення газотранспортного консорціуму з управління української ГТС, до якого б входила Росія. На цьому наголосив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан перед початком засідання уряду.

«Я зараз не впевнений, що ми готові говорити з російською стороною на цю тему», - констатував він.

А також зазначив, що офіційної пропозиції стосовного цього Київ не отримував.

За його словами, в цілому Україна не відмовляється від створення газотранспортного консорціуму для модернізації та експлуатації ГТС.

«Зараз ведуться переговори щодо консорціуму з ЄС. Україна направила відповідні пропозицію європейським газовим компаніям», - говорить Міністр.

Читайте також: Доля української ГТС визначиться до кінця року

Окрім того, Юрій Продан повідомив, що для початку процесу модернізації газотранспортної системи України потрібно 3-4 млрд дол.

Нагадаємо, раніше Депутати Державної Думи Російської Федерації і Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина запропонували повернутися до створення тристороннього консорціуму на базі української газотранспортної системи. На їхню думку, це дозволить знизити ціну на російський газ для України.

Зокрема, голова комітету Держдуми з енергетики Іван Грачов зазначив, що необхідно знайти прийнятне рішення проблеми відсутності коштів України для оплати російського газу.

«Труби України та транзит можуть представляти інтерес як для Європи, насамперед для Німеччини, так і для Росії, а також вигідні Україні. Тобто створення тристороннього консорціуму, який сьогодні буде гарантувати постачання газу в Європу, дає Україні потрібні гроші для оплати поточних поставок з Росії та щоб частково розрахуватися з боргами», - зазначив пан Грачов.

 
Коментарі (0)