ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газові» переговори привели до суду

«Газові» переговори привели до суду

У зв'язку безрезультативністю тижневих переговорів Україна-Росія-ЄС щодо газу, ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» звернулися до Стокгольмського арбітражу з взаємними претензіями.

Україно-російські газові переговори привели до Стокгольмського арбітражу. ВАТ «Газпром» звернулося в суд з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості за газ, а НАК «Нафтогаз України» подала позов до ВАТ «Газпром» щодо ціни на «блакитне» паливо. Відповідна інформація розміщена на офіційних сайтах монополістів.

«ВАТ «Газпром» звернулося в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол. у зв'язку з неналежним виконанням НАК «Нафтогаз України» своїх зобов'язань по Контракту №КП від 19.01.2009 купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках (Контракт), накопиченою цією компанією значною заборгованістю за поставлений за Контрактом природний газ і відсутністю платежів в рахунок поточних поставок» - пояснюють у «Газпромі».

У свою чергу НАК «Нафтогаз України» також подала позов до Арбітражного інституту при Торговій палаті Стокгольма. Компанія вимагає встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, який «Газпром» постачає в Україну.

«У позові також міститься вимога стягнути з ВАТ «Газпром» переплату за газ, який російський монополіст постачав НАК «Нафтогаз України» з 2010 року. За оцінками компанії така переплата становить 6 млрд дол.» - наголошується у повідомленні НАКу.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, сьогодні ВАТ «Газпром» перевів НАК «Нафтогаз України» на передоплату поставок газу. Відтепер Україна буде отримувати «блакитне» паливо лише в тому обсязі, який був попередньо оплачений.

 
Коментарі (0)