Газові розмови ні про що

Візит Віктора Януковича до Москви носив швидше робочий, а не офіційний характер – це пояснює нинішній результат переговорів між главами держав. Підписання нової газової угоди варто очікувати під час офіційної зустрічі Президентів.

Україна і Росія поки ще не погодили важливі деталі нового газового контракту, та продовжать їх обговорення в подальшому до визначення дати чергового візиту Віктора Януковича до Москви. Таку думку в коментарі УНН висловив політолог Володимир Фесенко.

«Зустріч Януковича та Путіна в понеділок показала, що робота над газовою угодою триває. Я думаю, що сторони ще не погодили важливі деталі», – вважає пан Фесенко.

За його словами, з самого початку візиту Президента Віктора Януковича до Москви було зрозуміло, що ніякі документи під час цього візиту сторони підписувати не планують. «Це був робочий візит. Зазвичай вагомі документи підписують під час офіційних візитів», - зазначив політолог.

Він нагадав, що пропозиції України залишаються незмінними - це внесення змін у базову формулу розрахунку вартості газу для України в обмін на можливість оренди Росією газотранспортної системи України, і створення двостороннього газотранспортного консорціуму.

Робити якісь прогнози з приводу швидкого підписання газової угоди поки що не варто, як мінімум, через те, що між сторонами не узгоджено дату проведення наступної зустрічі, вважає політолог.

Читайте також:ГТС заважає зниженню ціни на газ

 

«Наступний візит Президента може бути знову робочим, знову-таки для узгодження документів або самої формули домовленості. Якщо будуть домовленості, - це може бути і державний візит. Але, я так розумію, що все-таки дата його поки ще остаточно не узгоджена», - сказав пан Фесенко.

Нагадаємо, в четвер Віктор Янукович заявив, що Україна зможе домовитися з Росією про справедливу ціну на газ вже найближчим часом.

Голова держави зазначив, що, можливо, питання буде вирішено під час майбутньої зустрічі за участю Президентів України, РФ, Казахстану та Білорусі орієнтовно у квітні.

Як повідомляла «Україна Комунальна», незалежний експерт Валентин Землянський вважає, що Україна може розраховувати на зниження вартості російського газу з 426 дол за тис. куб м до менш ніж 260 дол в новому газовому договорі.

При цьому, говорячи про поступки з боку України, експерт зазначив що, по-перше, вони можуть стосуватися створення консорціуму, а по-друге, - відмови України від введення положень європейського енергетичного законодавства в частині доступу до ГТС третіх осіб. 

 
Коментарі (0)