ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазовому питанню знайшли компроміс

Газовому питанню знайшли компроміс

НАК «Нафтогаз» вирішив не припиняти закупівлі російського газу у ВАТ «Газпром» до кінця року. Згідно з думкою експертів, цьому посприяла домовленість між сторонами про реструктуризацію боргу.

НАК «Нафтогаз України» відновив закупівлі природного газу у російського ВАТ «Газпром» в обмін на домовленість про реструктуризацію заборгованості за спожитий у серпні поточного року газ, вважає незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, пише «Інтерфакс Україна».

«Можна припустити, що виходячи зі складного фінансового становища НАК «Нафтогаз України» 15 листопада була досягнута домовленість про реструктуризацію заборгованості української сторони за спожитий у серпні поточного року газ», - сказав експерт. 

Валентин Землянський також не виключив, що «Газпром» готовий піти на поступки і в наступні періоди, в разі затримки оплати з боку НАК. За його словами, у свою чергу українська сторона погодилася і далі купувати російський газ, обсяги імпорту якого можуть скласти близько 2 млрд. куб. м в місяць.
 
У той же час, зазначив експерт, незважаючи на заяви російської сторони НАК «Нафтогаз України», відповідно до контракту на транзит, не зобов'язаний завантажувати будь-які обсяги в свої ПСГ для забезпечення транзиту російського газу.
 
«Виходячи з партнерських відносин з «Газпромом» український газовий монополіст неодноразово страхував російського партнера, коли «Газпрому» не вистачало власного ресурсу у пікові періоди споживання європейських споживачів. Таким чином, представники російської компанії не мають жодних юридичних підстав вимагати від України певних обсягів закачування в українські ПСГ», - додав Валентин Землянський.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, не так давно чиновники заявляли, що до кінця року Україна не буде закуповувати російський газ, однак уже вчора імпорт був відновлений.
 
«Нафтогаз України» припинив відбір газу з підземних сховищ і відновив закупівлю російського газу у відповідності з чинним контрактом», - заявив голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер.
 
Нагадаємо, «Нафтогаз» 8 листопада припинив закупівлю газу у «Газпрому». Голова Міненерго Едуард Ставицький 13 листопада заявив, що Україна розраховує обійтися без закупівлі російського газу до кінця року.
 
Коментарі (0)