ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газпром» не може вплинути на реверс газу з ЄС

«Газпром» не може вплинути на реверс газу з ЄС

Конфлікт RWE та «Газпрому» щодо перегляду ціни на газ не вплине на реверс газу в Україну. Більше того німецький газотрейдер готовий розширити реверсні маршрути газу з Європи.

Переговори про перегляд цінової складової у договорах німецького газотрейдера RWE з російським «Газпромом» і питання реекспорту газу в Україну не мають нічого спільного. Про це в інтерв'ю газеті «Дзеркало Тижня» заявив головний виконавчий директор RWE Стефан Юдиш.

«Відносини RWE - «Газпром» - це одне питання, а відносини RWE – Україна - інше питання. І вони не мають одне до одного ніякого відношення», - запевнив пан Юдиш.

Він також зазначив, що з 2010 року RWE веде переговори з «Газпромом» про формальний початок стосовно перегляду ціни. За його словами, пропозиції «Газпрому» не задовольнили RWE, і компанія подала позов до арбітражу. «Ми очікуємо з дня на день рішення цього арбітражного розгляду, а питання використання газу абсолютно не залежить від цього процесу», - сказав Стефан Юдиш.

«Ми купуємо газ, він стає нашою власністю, і ми робимо з ним те, що хочемо. А будь-яка угода (договір) з приводу відмови від експорту газу в якомусь певному напрямку або відмова від його використання суперечить нормам європейського законодавства», - пояснив він.

При цьому пан Юдиш вважає контракт з НАК «Нафтогаз України» «прийнятно прибутковим».

«Контракт з «Нафтогазом» є у деякій мірі проблематичним, тому що ми взялися за те, чого раніше ніколи не робили. І ми пішли на досить високий ризик, наприклад, у питанні переривання реверсних поставок з Німеччини через Польщу в Україну. Частково ці ризики матеріалізувалися. Наприклад, потік поставок переривався, ми були змушені частину газу, яку планували поставити на український ринок, знову реалізовувати на німецькому ринку, і переважно зі збитком. Однак контракт з «Нафтогазом», враховуючи структуру ризиків, можна вважати прийнятно прибутковим», - сказав головний виконавчий директор RWE.

Нагадаємо, вчора, під час візиту до Києва, Стефан Юдиш заявив, що компанія RWE готова почати постачання природного газу для його подальшої доставки в Україну через територію Словаччини.

«Ми поставляємо газ в Україну через Польщу з листопада 2012 року. У нас є існуючі контракти з українськими партнерами, і ми їх плануємо продовжити. Ми також плануємо розпочати постачання газу зі Словаччини, і це третій (після Польщі та Угорщини), найважливіший варіант», - сказав він.

 
Коментарі (0)