ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика«Газпром» погодився на умови України по ГТС

«Газпром» погодився на умови України по ГТС

«Газпром» більше не проти залучення до участі в ньому європейських компаній. Але піти на це російська сторона готова лише за умови, що ГТС передадуть у власність консорціуму.

Росія змінила свою позицію з питання створення консорціуму для управління українською ГТС. «Газпром» більше не проти залучення до участі в ньому європейських компаній. Але піти на це російська сторона готова лише за умови, що ГТС передадуть у власність консорціуму. Істотними є і розбіжності сторін з питання оцінки ГТС, додають в українському Міненерго. Та все ж створення консорціуму є цілком реальним, хоча і ризикованим з політичної точки зору, відзначають експерти.

Як заявив вчора перший заступник голови комітету російської Держдуми з економічної політики, президент Російського газового товариства Валерій Язєв, Росія згодна створити консорціум за участю України і Євросоюзу. «Ми вже зацікавлені в появі трибічного консорціуму. Наявність тільки двох учасників - Росії і України - несе потенційні конфлікти. Потрібен арбітр», - сказав Язєв. Разом з тим він відзначив, що створювати потрібно консорціум, який буде не просто управляти, а володіти українською ГТС: «Треба зробити так, щоб труба залежала не від України, а від консорціуму».

Джерело в «Газпромі» пояснило, що коментар Язєва відображає сьогоднішню позицію монополії. «Нас цілком влаштує, якщо третім учасником консорціуму стане європейська компанія. Ми зможемо порозумітися з третім учасником консорціуму, якщо він керуватиметься економічними інтересами, а не спробує політично насолити Росії», - сказав співбесідник в компанії.

Нагадаємо, раніше в «Газпромі» наполягали на створенні двостороннього консорціуму. Про те, що позиція може змінитися, стало відомо після зустрічі Президентів двох держав в рамках неформального саміту країн СНД 15 травня. Після розмови з російським Президентом Володимиром Путіним Президент Віктор Янукович заявив, що сторони прагнуть до створення консорціуму з трьома учасниками, але Україна поки чекає аудиту ГТС, який повинен завершитися в серпні цього року.

Джерело – Комерсант-України

 
Коментарі (0)