ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газпром» погодився виконувати правила ЄС

«Газпром» погодився виконувати правила ЄС

“Газпром” готовий грати за правилами гри на ринку ЄС, повідомила Єврокомісія. Таким чином російська газова корпорація зможе закінчити 5-річну антимонопольну справу й уникнути штрафів.
“Газпром” готовий грати за правилами гри на ринку ЄС, повідомила Єврокомісія. Таким чином російська газова корпорація зможе закінчити 5-річну антимонопольну справу й уникнути штрафів, повідомляє Euronews.
 
Нині Брюссель пропонує всім партнерам вивчити зобов‘язання, що їх відправив “Газпром”. Пояснює Комісар ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер:
 
“Це добре, що ми тепер маємо проект зобов‘язань і тепер можемо запропонувати зацікавленим сторонам висловити свої думки, свою занепокоєність чи інше. Ми зможемо побачити, чи це працюватиме. Також ми б хотіли мати конкурентоспроможні ціни, ми за безперебійне постачання, це має велике значення для споживачів у країнах Центральної та Східної Європи”
 
Два роки тому “Газпром” звинуватили у завищенні цін для споживачів у Центральній та Східній Європі, а також у нечесній грі з конкурентами. Нині компанія каже, що змінить цінову політику й зніме всі обмеження на продаж європейськими покупцями блакитного палива, яке постачає “Газпром”.
 
Водночас Брюссель висловив думку щодо суперечливого проекту “Північний потік – 2”, який передбачає розширення газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море в обхід України. За словами Вестагер, цей проект не сприяє реформуванню енергетичної інфраструктури ЄС і не зменшує залежність від російського газу.
 
“Єврокомісія підтримуватиме транзит газу через Україну. З правового погляду стало абсолютно очевидно, що Єврокомісія не вважає “Північний потік – 2” проектом спільного інтересу”,- заявила Вестагер.
 

“Газпром” планував подвоїти поставки до Німеччини, які йдуть нині через “Північний потік – 1”. Однак новий проект викликав заперечення деяких країн ЄС, проти нього виступила серед інших польський прем‘єр-міністр Беата Шидло. 

 
Коментарі (0)