ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика«Газпром» позбавили перспектив приватизації української ГТС

«Газпром» позбавили перспектив приватизації української ГТС

Рішення дозволяє компаніям, які будуть видобувати газ в Україні, сподіватися на гарантований його експорт з країни «Укртрансгазом».

Рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики, про надання доступу до газотранспортної системи України і підземних сховищ газу приватному бізнесу вкрай не вигідне «Газпрому» і фактично робить безглуздими переговори про створення двостороннього консорціуму з управління ГТС.

Як пише газета «Комерсант-Україна», однак воно вигідне бізнесу і європейським споживачам газу, упевнені учасники ринку.

Постанова «Про врегулювання порядку доступу до газотранспортної системи» зобов’язує оператора ГТС (компанію «Укртрансгаз») допускати до транзиту (у тому числі експорту), а також зберігання газу в підземних сховищах (ПСГ) будь-яку компанію, що володіє власним ресурсом – тобто добувачів і імпортерів палива.

«Це рішення дозволяє компаніям, які будуть видобувати газ в Україні, сподіватися на гарантований його експорт з країни «Укртрансгазом». По-суті, транзитер не зможе відмовити їм у прокачуванні газу і його зберігання в ПСГ», – говорить директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Рішення Нацкомісії посилить інтерес видобувачів до роботи на українському ринку газу, вважають у прес-службі «Лукойла».

«Фактично для видобувачів – це гарантія безперешкодного транспортування газу на європейські ринки», – повідомили в прес-службі компанії.

Однак у ТНК-ВР побоюються, що прийняте рішення буде мати декларативний характер.

«Говорити про те, що затверджений порядок повноцінно працює, можна буде тільки після того, коли з’являться перші приклади рівного доступу до ГТС. Було б справедливо, якби піонерами в отриманні такого доступу стали компанії, які вже зараз ведуть видобуток природного газу в різних регіонах України», – зазначає джерело видання у ТНК-ВР.

Рішення вигідне і ЄС – воно дозволяє європейським споживачам газу вести з «Газпромом» переговори про його покупку на українсько-російському кордоні, а не в країнах Євросоюзу, пояснює високопоставлене джерело у російському представництві німецької газової компанії Rurhgas.

«Це робить ГТС менш керованою в ручному режимі і не дає можливості використовувати її для того, щоб прибирати ринкових конкурентів з числа здобувачів», – констатує співрозмовник.

В Rurhgas нагадали, що Єврокомісія домагається від Росії, правда, поки безуспішно, прийняття аналогічного закону, що дозволило б демонополізувати російський ринок газу.

На думку Дмитра Марунича, затвердження принципу рівного доступу до ГТС вкрай невигідно «Газпрому», який тепер не зможе навіть в разі створення консорціуму з управління українською системою її контролювати.

«Газпром» дійсно неодноразово висловлювався проти імплементації в Україні європейської законодавчої норми про рівний доступ. Не дивно, що прийняття даної постанови співпало з досить жорсткими заявами глави російської монополії по відношенню до України», – відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

 
Коментарі (0)