ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазпром так і не купив допмощності для транзиту через Україну

Газпром так і не купив допмощності для транзиту через Україну

Російський «Газпром» не закупив жодного кубометра додаткових потужностей на аукціонах «Оператора ГТС України» з бронювання транзитних потужностей в першому кварталі 2021 роки, які пройшли 2 листопада.

 

Російський «Газпром» не закупив жодного кубометра додаткових потужностей на аукціонах «Оператора ГТС України» з бронювання транзитних потужностей в першому кварталі 2021 роки, які пройшли 2 листопада.

Про це свідчать дані угорської і польської платформ RBP і GSA, передає Інтерфакс.

ОГТСУ запропонувала на вхідний точці з Росії через Суджу 15 млн кубометрів на добу, а на вихідних в Угорщину - 17,9 млн, в Словаччину - 73 млн, а в Польщу - близько 200 тис. Стартова ціна, наприклад, по словацькому напрямку (Суджа -Ужгород) починалася від $ 37 за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ. Контрактна становить $ 31,72.

За даними «Оператора ГТС України», в січні-жовтні «Газпром» використовував 45 з 60 млрд кубометрів заброньованих потужностей по транзиту газу в Європу - в середньому 144 млн кубометра на добу з 178 млн оплачуваних.

При цьому з 1 січня 2021 року законтрактовані обсяги опустяться нижче поточних - до 109,5 млн кубометрів на добу.

Заступник директора Фонду національної енергетичної безпеки Росії Олексій Гривач вважає, що «Газпром» і так впорається з контрактними зобов'язаннями.

«Ціна українського транзиту неприваблива, щоб нарощувати поставки», - говорить експерт.

Відмова бронювати додаткові потужності в умовах недобудованого «Північного потоку - 2» може говорити про те, що в «Газпромі» не чекають зростання поставок. Втім, додаткові потужності українського транзиту російська компанія зможе викуповувати при необхідності на місячних аукціонах.

Крім того, у «Газпрому» є можливості задовольняти зростання попиту в Європі взимку з інших джерел. Так, станом на 1 січня має запрацювати продовження «Турецького потоку» через Болгарію в Сербію і Угорщину, а в європейських сховищах компанія накопичила не менше 12 млрд кубометрів російського газу.

 

 

 
Коментарі (0)