ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазпром вимагає від України 5,3 млрд дол. за недобір газу за правилом «бери або плати»

Газпром вимагає від України 5,3 млрд дол. за недобір газу за правилом «бери або плати»

Вчора Російський «Газпром» виставив НАК «Нафтогаз України» за 2016 рахунок за недобір законтрактованого за правилом "бери або плати" газу на суму 5,3 млрд доларів.
У разі залучення цієї суми до раніше заявленим у Стокгольмському арбітражі вимогам, сума вимог за позовом про виконання контракту на поставку виросте до 37 млрд доларів, що становить більше половини капіталізації "Газпрому" (61 млрд доларів).
 
"ПАТ "Газпром" направило НАК "Нафтогаз України" рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією у 2 – 4 кварталах 2016 року по умові "бери-або-плати". Згідно з чинним між "Газпромом" та "Нафтогаз України" контракту купівлі -продажу природного газу, українська компанія зобов'язана щорічно оплачувати мінімальну річну кількість газу. відповідно до умов контракту, "Нафтогазу України" виставлений рахунок на суму 5,319 млрд доларів. Українська сторона зобов'язана сплатити його протягом 10 днів ", – заявили в Газпромі.
 
При цьому в першому кварталі 2016 року для НАК "Нафтогаз України" не застосовувалося умова "бери-або-плати" відповідно до тристоронніх "зимовим пакетом".
 
Україна не згодна з вимогою "бери-або-плати", прописаному в контракті від 2009 року, і заперечує цей пункт в Стокгольмському арбітражі. Більш того, "Нафтогаз" більше року тому відмовився від закупівель газу у "Газпрому" – газ з території РФ Україна не купує з 25 листопада 2015 року.

Остаточне рішення Арбітражного інституту торгової палати Стокгольма за контрактом на поставку газу очікується до 31 березня 2017 року, на транзит – в кінці січня 2017 року. "Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року. 

 
Коментарі (0)