ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газпром» втратить мільярди доларів через Україну

«Газпром» втратить мільярди доларів через Україну

Через припинення поставок газу в Україну «Газпром» змушений скоротити обсяги палива, що видобувається. Це може «урізати» річний дохід компанії-монополіста на мільярди доларів.

Через припинення постачань в Україну «Газпром» був змушений значно знизити видобуток газу. За оцінками експертів, це обходиться компанії в 50-60 млн доларів недоотриманого виторгу в день. Про це повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на дані ЦДУ ПЕК.

В цілому, за підсумками за рік, виручка може знизитися на 5% (близько 7,7 млрд дол.). Також зафіксовано помітне зниження поставок російського газу в далеке зарубіжжя.

«14 липня був зафіксований мінімальний за останні 10 років обсяг видобутку - 882,8 млн кубометрів. Мінімум торік становив 1044,5 млн кубів, а попередній антирекорд був встановлений в кризовому 2009 році - 891,7 млн кубометрів», - йдеться в повідомленні.
 
Головну причину бачать у припиненні поставок в Україну. Через те, що Київ не розраховується за газовими боргами, частина яких збереглася ще з минулого року, «Газпром» 16 червня перевів «Нафтогаз України» на передоплатну схему постачань. З цього моменту Україна російський газ не отримувала (через українську територію йде тільки транзит у Європу). Таким чином, поставки «Газпрому» знизилися приблизно на 100 млн кубометрів на день.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в Європі вирішили перевірити потужності газотранспортної системи на випадок, якщо транзит російського газу через Україну зупинять. Опублікувати результати тестів Єврокомісія обіцяє восени.
 
Коментарі (0)