ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазпром звітує про рекордні прибутки на тлі енергетичної кризи

Газпром звітує про рекордні прибутки на тлі енергетичної кризи

ПАТ «Газпром» заявило про рекордний прибуток за дев'ять місяців цього року на тлі різкого зростання цін на природний газ

 

ПАТ «Газпром» заявило про рекордний прибуток за дев'ять місяців цього року на тлі різкого зростання цін на природний газ, передає Financial Times. У компанії очікують, що цей фактор ще більше підвищить продуктивність останнього кварталу. 

Заступник голови правління компанії Фаміл Садигов заявив у понеділок, що прибуток у розмірі 1,55 трлн рублів ($20 млрд) за дев'ять місяців до кінця вересня «вже був вищим, ніж за будь-який повний календарний рік в історії компанії». Прибуток Газпрому, який володіє монополією на експорт російського трубопровідного газу, зумовлений зростанням цін на газ у Європі, що є його основним експортним ринком. Компанія виконує свої контрактні зобов'язання, але без додаткових спотових продажів, що допомагає підтримувати високі ціни, спричинені такими факторами, як перенаправлення глобальних поставок газу до Азії. Ціни на газ зростали шість кварталів поспіль. 

За даними Газпрому, ціни у третьому кварталі зросли майже втричі порівняно з минулим роком до $304 за тисячу кубометрів, що допомогло йому оговтатися від минулорічних збитків. Виручка від загального продажу газу за перші дев'ять місяців зросла на 77% порівняно з аналогічним періодом 2020 року (3,5 трлн рублів). Продажі до Європи та Туреччини зросли на 117% (2,5 трлн руб). У понеділок ціни на газ у Європі знову зростали, коли на континент прийшло різке похолодання. Ф'ючерси на газ, прив'язані до TTF, оптової ціни газу в Європі, зросли на 7,6% до 95,25 євро за МВт·год. 

У жовтні вони досягли рекорду майже 118 євро/МВт·год, почавши рік нижче 20 євро/МВт·год. За словами аналітиків, через падіння температури у вихідні дні темпи підняття газу зі сховищ у Європі прискорилися до 2,5 млрд кубометрів порівняно з 1,8 млрд кубометрів тижнем раніше. 

Аналітики Morgan Stanley заявили, що Газпром оголосить рекордний річний дивіденд у розмірі 29,7 рубля (10,73 грн) на акцію порівняно з 12,55 рубля (4,53 грн) минулого року. Акції компанії у понеділок зросли на 2% до 330 рублів (119,17 грн).

 

 

 
Коментарі (0)