ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоГерус зареєстрував законопроєкт про обмеження імпорту російської електроенергії

Герус зареєстрував законопроєкт про обмеження імпорту російської електроенергії

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 5208 про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо заходів з посилення енергетичної незалежності України
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 5208 про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо заходів з посилення енергетичної незалежності України, мета якого - обмеження імпорту електроенергії з Російської Федерації, про це повідомила пресслужба ВРУ.
 
Ініціатором законопроєкту є голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.
 
"Даним законопроєктом передбачається послідовний підхід зниження залежності від поставки товарів із РФ, зокрема через введення спеціальних мит на відповідні поставки дизелю, скрапленого газу, бензинів, різних марок вугілля. Також передбачається надати повноваження Регулятору обмежувати або забороняти імпорт електроенергії із країни-агресора", - йдеться в пояснювальній записці.
 
Наголошується, що в умовах збройної агресії Російської Федерації Україна має створювати умови для посилення своєї енергетичної незалежності від впливу держави-агресора.
 
"Законопроєктом пропонується переглянути такий нерівний підхід та зобов’язати Кабінет Міністрів України прийняти акти щодо запровадження спеціальних мит на антрацит, вугілля, нафтопродукти, що походять з Російської Федерації, а також надати Верховній Раді України звіт щодо того, як Кабінет Міністрів використовував інструмент щодо зменшення залежності від імпорту з держави-агресора, наданий Законом "Про зовнішньоекономічну діяльність", - зазначається в пояснювальній записці.
 
Також законопроєктом пропонується надати НКРЕКП повноваження щодо обмеження доступної пропускної спроможності, що розподіляється на добових та місячних аукціонах у 2021 році, та анулювання результатів річного аукціону у частині міждержавних перетинів між Україною та державою-агресором. Такі повноваження забезпечать можливість обмежувати імпорт електроенергії з Російської Федерації на ринок України.
 
Окремою нормою законопроєкту пропонується запровадити обов’язок Міністерства енергетики України ініціювати вжиття невідкладних заходів у разі зниження запасів палива на складах електростанцій нижче встановленого мінімального рівня з метою уникнення порушень роботи об’єднаної енергетичної системи України.
 

Також, законопроектом пропонується, щоб кошти отримані від справляння таких спеціальних мит були спрямовані на оплату електроенергії виробникам за "зеленим" тарифом. Це створить нове джерело для таких виплат, дозволить не підвищувати тарифи на електроенергію для кінцевих споживачів, але призведе до покращення рівня розрахунків із виробниками за "зеленим" тарифом, а також надасть ресурс для погашення існуючих боргів. 

 
Коментарі (0)