ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Головні ризики опалювального сезону 2018-2019 рр.

Головні ризики опалювального сезону 2018-2019 рр.

Про підготовку до чергового опалювального сезону починають говорити ще коли на вулиці щосили смажить сонце. Традиційно, - це великий головний біль для влади, а також - спосіб попіаритися

Про підготовку до чергового опалювального сезону починають говорити ще коли на вулиці щосили смажить сонце. Традиційно, - це великий головний біль для влади, а також - спосіб попіаритися. У будь-якому випадку, населення щоосені починається хвилюватися про те, якою ж буде майбутня зима, і не станемо ми на радість східному сезону, який з року в рік повторює цю страшилку, немов мантру. Економісескіе новини проаналізували основні загрози майбутнього опалювального сезону.

Цього року Кабінет міністрів України ухвалив, що для того, щоб успішно пройти сезон 2018 - 2019 року до 1 листопада склади і в сховища повинні накопичити такі енергоресурси: 17 мільярдів куб. м природного газу, 1,6 мільйона тонн вугілля газової групи, мільйон тонн вугілля антрацитної групи, 130 тисяч тонн мазуту. Час йде і план Кабміну виконується досить оперативно. Запаси ростуть кожен день, деякі - навіть з непоганим плюсом, на випадок дуже морозної зими або інших непередбачених обставин. Експерти згодні з тим, що бити тривогу причин немає, хоча і говорять про те, що деякі проблеми існують.

Перша причина. Не все залежить від звітів, які з'явилися на паперах. Від накопичення запасів в сховищах залежить багато, але аж ніяк не всі. Ще одна важлива складова під час підготовки до холодів - це проведення планово-попереджувальних ремонтів на ТЕЦ в країні. Кабінет міністрів сьогодні не має можливості контролювати регіони і їх сумлінність. Кабмін може слухати звіти, але не знає напевно, яка там ситуація склалася. Проблема може бути в тому, що централізований моніторинг стану підготовки до зими а місцях на сьогодні відсутній.

Друга причина. Ще одна причина для головного болю і хвилювання - поповнення запасів антрацитового вугілля в Україні. Так, він сформований лише на 24 відсотки, і влада майже не в змозі форсувати цей процес. Справа в тому, що антрацит закуповує перед опалювальним сезоном не держава, а приватна компанія Ріната Ахметова «ДТЕК Енерго».

Третя причина. Страйки шахтарів - ще один фактор ризику для опалювального сезону. Коли влада затягує виплати заробітної плати шахтарям, вони перестають добувати необхідний вугілля (де кожен день на рахунку) і починають страйкувати під Кабінетом міністрів. На сьогодні вирішити цю проблему вдалося, прийнявши спеціальний закон під виплати боргів шахтарям, але все ж проблема може виникнути в будь-який момент.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про те, що чутливий для всіх питання з підвищенням цін на газ має бути вирішене вже наприкінці вересня.

 

 
Коментарі (0)