ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїГоловний колектор Києва почав розвалюватися

Головний колектор Києва почав розвалюватися

Київ знаходиться на межі техногенної катастрофи, адже головний столичний колектор вже більше 10 років тріщить по швах, а жителям міста доводиться дихати смердючим повітрям і отруйними газами

Київ знаходиться на межі техногенної катастрофи, адже головний столичний колектор вже більше 10 років тріщить по швах, а жителям міста доводиться дихати смердючим повітрям і отруйними газами. Про це йдеться в сюжеті "Сніданок з 1 + 1".

Особливо гостро відчувається ця проблема влітку, коли сильна спека. Запах настільки жахливий, що людям, які живуть поруч, доводиться бігти з власних будинків і перечікувати сморід у родичів і друзів.

Колектор розташований в історичному центрі Києва - на Подолі, біля його зруйнованої частини, з якої і поширюється сморід, стоїть житловий будинок, мешканці якого вже втомилися оббивати пороги районної адміністрації. Однак від чиновників нуль реакції і головне - дій.

"Вікна відкрити неможливо. У нас тільки початок літа, як буде в наступному місяці, коли буде +35 на вулиці - це буде просто нестерпно. Тим більше у нас не у всіх є кондиціонери, щоб хоч якось можна було рятуватися від цього запаху ", - розповідає киянка Юлія.

Журналістам вдалося знайти відповідальних за стан колектора - це виявився "Київводоканал", де пояснили, що колектор смердить, бо він вже більше десяти років перебуває в аварійному стані і його ресурс давно вичерпаний.

"Колектор заповнений на третину максимум. Все інше - це отруйні гази, які роз'їдають бетон, з якого побудований колектор і відповідно відбуваються провали, колектор просто схлопивается всередину", - пояснила керівник прес-служби "Київводоканалу" Ганна Слободянюк.

Як з'ясувалося, ще 15 років тому на заміну старому почали прокладати колектор-дублер, але роботи постійно припинялися через нестачу коштів, і будівництво затяглося на роки.

Зараз же в "Київводоканалі" запевнили, що скоро новий колектор введуть в експлуатацію.

"Є чіткий графік, він виконується, всі роботи виконуються, працює підрядник" Київметробуд ". І вже у вересні дублююча нитка цього колектора буде готова, щоб приймати стоки. Тобто восени відключать цей аварійний колектор і стоки будуть йти по новому", - заявила представник "Київводоканалу".

У той же час юристи порадили не терпіти сморід, а звертатися в інстанції, які контролюють такі ситуації.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
17 Червня 2017 p. 22:37
"Київводоканал" грабує киян ще й наступним способом.-------------------------------------------------Від багатоквартирних будинків виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. Самі двірники багато холодної води виливають для поливу дерев , кущів, газонів та тротуарів. -----------------------------------------------------------------А потім за цю вилиту на вулицю воду платять споживачі, квартири яких не обладнані лічильниками води. --------------------------------------------------------------------У Києві таких будинків безліч, і у кожній є квартири, у яких ще мешканці не встановили собі за свій рахунок лічильники води. І плата за холодну воду їм нараховується не по нормативам, а по так званому "фактичному" споживанню, яке у декілька разів більше нормативного. Тобто, такі квартири оплачують усі поливання дерев та миття тротуарів через вуличні крани, що виходять з будинку.