ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГГонитва за зниженням тарифів може посилити кризу

Гонитва за зниженням тарифів може посилити кризу

Українцям потрібно вимагати обґрунтування підвищення тарифів на «комуналку». Проте, слід бути обережними у гонитві за зниженням цін на ЖКП – вона може посилити кризу в країні.

Вимагати обґрунтування підвищення тарифів – крок правильний. Однак,  запекла боротьба за зниження цін на «комуналку»  може посилити кризу в країні. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук, передає «Голос столиці».

«Коли ці тарифи були встановлені, ми не почули ні від НКРЕ, ні від «Нафтогазу», ні від Міненерго, ні від уряду чіткої схеми, чому саме таке підвищення. Тобто, куди підуть кошти, які будуть отримані додатково за рахунок підвищення тарифів. Ми тільки чуємо, що ці кошти частково підуть на виділення субсидій, але до певної міри це проїдання цього підвищення», – заявив пан Корольчук.
 
Експерт додав: «В принципі, нічого дивного немає в тому, що з'явилися такі ініціативи щодо або мораторію, або розгляду питання у ВР на рахунок обґрунтованості, економічної доцільності такого підвищення тарифів. Це нормальний крок, і я не здивуюсь, якщо будуть ще й судові позови з цього приводу. А з іншого боку, це нагадує ту ситуацію, в якій ми жили всі попередні роки. Тобто завжди, коли підвищували тарифи, опозиційні партії виступали за те, щоб їх заморозити, накласти мораторій… Таким чином вони намагалися сподобатися виборцям», – сказав експерт.
 
При цьому, пан Корольчук припустив, що влада буде намагатися відстояти підвищення тарифів. На думку експерта, у «керманичів» держави навіть немає розуміння, як люди будуть жити з цими тарифами далі.
 
«При падінні оплати за ці послуги незрозуміло, де брати гроші, щоб віддати їх тим же постачальникам комунальних послуг. Відповідно, виникне дефіцит, і це буде тільки поглиблювати кризу», – додав пан Корольчук.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», на думку деяких депутатів, порятунком від підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги може бути лише встановлення на нього мораторію. Власне, комітетам Верховної Ради вже надано для ознайомлення відповідний проект Закону №2342 «Про встановлення  мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги», ініційований групою депутатів від «Опозиційного блоку».
 
Коментарі (3)
Володимир Нечай1
08 Квітня 2015 p. 10:33
Поняття "обгрунтовані тарифи" для України ще не усталене.Для одних це "по собівартості, як при соціалізмі", для інших , як в Європі "з традиційною нормою прибутку, складовою повернення інвестицій в модернізацію,адекватною амортизацією-джерелом відновлення зношеного, кредитними витратами".А більшість хоче ЧУДА! Й давить на СОВІСТЬ,повільно спускаючись в болото.
Коля Пухов
12 Квітня 2015 p. 22:21
Економічно обгрунтовані тарифи... А хто це перевірить обгрунтовані вони чи необгрунтовані?У нас головбух заказувала і отримувала у казначействі гроші на зарплати неіснуючим працівникам. І це було на протязі трьох років. І всі про це знали. Але оскільки головбух, ймовірно, ділилася з потрібними людьми, жодна фінансова перевірка не знаходила порушень. Я це до того, що неможливо у нас об"єктивно встановити економічно обгрунтовані тарифи. Надто велика корупційна складова. Плюс постійне знецінення гривні, тобто тарифи прийдеться встановлювати у СКВ...
Коля Пухов
11 Квітня 2015 p. 18:31
А може краще не тарифи підвищувати, а зупинити знецінення гривні? Адже якщо рахувати у доларах або у євро, то немає ніякого зростання цін і тарифів. Тобто виходить, що нас вкотре намагаються обманути, переклавши збитки від знецінення українських грошей на пересічних споживачів.