ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаГройсман: Енергетична блокада загрожує руйнівними наслідками для України

Гройсман: Енергетична блокада загрожує руйнівними наслідками для України

Енергетична блокада загрожує економічній, енергетичній безпеці країни та відбивається на обороноздатності держави.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час спілкування із журналістами на ПАТ «ФЕД» у Харкові, йдеться у повідомленні Урядового порталу.

Енергетична блокада може призвести до двох негативних наслідків: перше – це тепло і електроенергія. Друге – це віялові відключення електроенергії, тому що вугілля, яке ми дуже добре при підготовці до зими зберегли, можемо втратити і витратити за декілька тижнів по країні. Це означає, що не буде електроенергії. Ще один важливий фактор: якщо зупиниться українська металургія, яка формує 12% ВПП і 20% валютної виручки в країну, це буде означати, що це підірве курс національної валюти в перспективі, зупиниться комплекс, в якому працюють близько 300 тис людей, а це відрахування і в місцеві бюджети, і заробітна плата людей. Це може призвести до дуже сильних, руйнівних наслідків від таких дій", - підкреслив Прем'єр-міністр.

«Ще раз хочу звернутися до блокадників. Друзі, я проти того, щоб була контрабанда, щоб були зловживання. Але якщо мова йде про економічну безпеку нашої країни, то наша патріотичність має полягати у тому, що ми маємо стати на державницьку позицію і зрозуміти, що за місяць, два, навіть за 3 роки провести переорієнтацію національної економіки, коли нахабно буквально за декілька місяців агресор зайшов у нашу країну, неможливо. Я закликаю справжніх патріотів подумати про справжніх українців, у яких свої потреби, яким потрібно працювати», - наголосив Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр підкреслив, що енергетичне вугілля належить українським громадянам, добувається з українських надр та купується у підприємств, які зареєстровані та сплачують податки в Україні.
«Не буде електроенергії – не буде металу, не буде металу – не буде експорту, не буде експорту – не буде валютної виручки. Не буде металу – не буде танків, залізничних вагонів. Треба усім українським патріотам осмислити те, що відбувається сьогодні», - сказав Володимир Гройсман.

Уряд ухвалив низку оперативних рішень, щоб контролювати ситуацію в енергетичному секторі, наголосив Прем'єр-міністр. Також була забезпечена якісна підготовка до опалювального сезону, починаючи з літа.

«Перекрити поставки енергетичного вугілля зимою – це просто неправильно» – підкреслив він.

Глава Уряду зауважив, що завжди відкритий до діалогу.
Володимир Гройсман зазначив, що декілька днів тому зустрівся з представниками «блокадників» та висловив готовність до взаємодії задля наведення порядку щодо пересування товарів через лінію розмежування. «Це має бути публічний, якісний контроль, який громадськість має забезпечити. Я абсолютно готовий до конструктивної взаємодії і категорично не згоден з контрабандою у країні і буду з нею боротися і далі», - підкреслив Прем'єр-міністр.

 
Коментарі (0)