ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКабмін прорідить ряди субсидіантів

Кабмін прорідить ряди субсидіантів

Уряд під слушним приводом підготовки до монетизації субсидій на оплату житлово-комунальних послуг вирішило неабияк почистити ряди одержувачів держдопомоги.

Уряд під слушним приводом підготовки до монетизації субсидій на оплату житлово-комунальних послуг вирішило неабияк почистити ряди одержувачів держдопомоги. В ході позачергового засідання Кабмін прийняв Постанову №329, встановив більш жорсткі правила призначення субсидій, повідомляють Вечірні Вісті.

Нові правила призначення субсидій вступили в силу з 1 травня. В уряді запевняють, що ті, хто потребує державної допомоги, будуть і далі її отримувати. А це, за оцінками Мінсоцполітики, 80-85% субсідіантов. Адже, як підкреслюють в цьому відомстві, нові правила не торкнуться малозабезпечених громадян, пенсіонерів або офіційно зареєстрованих безробітних.

Іншим 15-20% «щасливчиків» доведеться повторно подавати заяву і декларацію про доходи, і їх перевірять за новими правилами, як то кажуть, з особливою пристрастю. Займати чергу за держдопомогу змушені будуть орендарі житла, у яких є договір; вимушені переселенці; сім'ї, що мають щонайменше двомісячну заборгованість по оплаті комуналки в розмірі від 340 грн і не погасили її до червня 2018 го. Також в органи соцзахисту запрошують сім'ї, яким субсидія нараховувалася без урахування доходів всіх зареєстрованих в квартирі осіб, а також ті, в яких є офіційно непрацюючі люди працездатного віку. Навідатися до чиновниками доведеться і тим осередкам суспільства, чий склад протягом року змінився.

«Зате скоротиться кількість тих, хто звертається за субсидіями, маючи насправді доходи, достатні для того, щоб самостійно оплачувати комунальні послуги», - говориться в повідомленні прес-служби Мінсоцполітики.

Не мають права на отримання субсидії ті домогосподарства, чиї члени протягом року перед зверненням до органів соцзахисту за допомогою придбали або отримали земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, будматеріали або інші товари тривалого споживання на суму понад 50 тис. Грн. Винятком є ​​оплата медичних і освітніх послуг, проте ці витрати потрібно буде підтвердити документально.

Головними «якорями» будь-якої людини є рухоме і нерухоме майно, яке держоргани виявляють без особливого клопоту. Згідно кабмінівського постанови, субсидія тепер не буде призначатися сім'ям, котрі володіють житловим приміщенням загальною площею понад 120 кв. м для квартири і більше 200 кв. м для приватного будинку. Це правило не стосується дитячих будинків сімейного типу, прийомних та багатодітних сімей, в яких проживають троє і більше дітей.

До слова, в Мінсоцполітики не дарма так чекають переселенців і тих, хто знімає кут. Адже, по суті, ці категорії громадян дозволять виявити тих, хто здає квартири і не платить при цьому податки. І якщо орендарі без договору, укладеного за всіма правилами, отримати субсидію не зможуть (та й у фіскальних органів може виникнути питання, за які бабки вони житло знімають), то переселенці мають право на державну допомогу і без договору оренди.

На субсидії тепер не сміють претендувати також в тому випадку, якщо хто-небудь зі складу домогосподарства або ж членів сім'ї володіє автомобілем, яким менше 5 років. Це правило не стосується мопеди і транспортні засоби, надані безкоштовно або на пільгових умовах органами соцзахисту.

Здавалося б, тут теж все логічно. Автомобіль в нашій країні, на жаль, стає розкішшю. А тепер уявімо ситуацію: чоловік, який не живе зі своєю старенькою матір'ю і не прагне їй допомагати, є щасливим володарем такої машини. Жінку позбавлять субсидії тільки на тій підставі, що її син, нехай і недолугий, є членом її сім'ї. Звичайно, вона зможе звернутися в органи соцзахисту, і спеціальна комісія вивчатиме її достаток, щоб, можливо, відновити виплату держдопомоги. У кращому випадку пенсіонерка відбудеться нервовим зривом, в гіршому - позбудеться субсидії і не буде мати коштів, щоб оплатити комуналку.

Окремої уваги в постанові Кабміну удостоїлися ті, хто досяг 18-річного віку, але офіційно не працює. Але в цьому, на жаль, немає боротьби з дармоїдством і тінізацією праці в Україні - причиною є банальне бажання скоротити витрати держбюджету на субсидії.

«Тепер тим, хто дійсно є безробітним, необхідно буде стати на облік в центрі зайнятості. А тим людям працездатного віку, які претендує на субсидію, але не реєструються як безробітні, бо насправді працюють без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматично вважатимуть дохід в розмірі трьох прожиткових мінімумів - 5286 грн », - заявив директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Дохід в розмірі трьох прожиткових мінімумів не нараховуватимуть школярам, ​​студентам стаціонару ПТУ і ВНЗ або тим, хто отримував хоча б один з таких видів доходу, як пенсія, стипендія, допомога при народженні дитини або по інвалідності, в тому числі допомога по безробіттю. Примітно, що в минулому році офіційно безробітним українцям, які претендують на субсидії, нараховували дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів. Тобто з кожним роком жити (на папері) стає все краще ...

Цілком логічно, що при таких вигаданих доходи на субсидію претендувати вже не варто. А щоб ще більше скоротити витрати держбюджету, уряд Гройсмана в кращих традиціях «папередніка» Яценюка ще сильніше урізав так звані соціальні нормативи на газове й електроопалення, виходячи з яких і нараховується субсидія.

Так, з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення становить 4,5 куб. м на 1 кв. м площі, на електроопалення - 30 кВт на 1 кв. м площі. Тобто фактично розмір субсидії зменшиться ще на 10-30%.

 
Коментарі (0)