ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГройсман залишив Коболєва на посаді голови «Нафтогазу» без конкурсу

Гройсман залишив Коболєва на посаді голови «Нафтогазу» без конкурсу

Кабінет міністрів вніс зміни до Статуту НАК "Нафтогаз України", які суттєво посилюють контроль уряду над топ-менеджментом компанії

Кабінет міністрів вніс зміни до Статуту НАК "Нафтогаз України", які суттєво посилюють контроль уряду над топ-менеджментом компанії. Постанова Кабміну №226 від 6 березня вступило в силу після публікації в газеті "Урядовий кур'єр" в середу, 20 березня.

Правки внесені з розділи Статуту про збори акціонерів і правління компанії. Уряд наділив себе повноваженнями призначати і звільняти главу і членів правління "Нафтогазу" без подання наглядової ради. У Статут також включена норма, яка визначає день закінчення терміну дії контрактів з членами і головою правління днем ​​їх звільнення із займаних посад.

Нова редакція Статуту передбачає перетворення Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з публічного на приватне акціонерне товариство.

6 березня прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Кабмін всупереч рішенню Наглядової ради НАК "Нафтогаз України" заявив, що не буде продовжувати контракт з Андрієм Коболєва і оголосити конкурс на заміщення посади глави правління "Нафтогазу".

Термін дії контракту з топ-менеджментом НАК закінчується 22 березня, і Наглядова рада компанії ухвалила рішення про продовження контракту з Коболєва на три роки. Гройсман неодноразово заявляв, що вважає європейськими зарплати керівництва "Нафтогазу" занадто високими. У свою чергу, Коболєв назвав рішення Кабміну незаконним.

20 березня Кабмін все ж продовжив контракт з головою правління "Нафтогазу" строком на один рік. Документ передбачає скорочення зарплати Коболєва вдвічі і його щомісячний звіт про виконання умов контракту.

Відповідно до опублікованого на сайті Кабміну постанові, невиконання зазначених кабміном цілей загрожує главі компанії звільненням раніше терміну дії контракту. Зокрема, до 1 січня 2020 року голова "Нафтогазу" повинен забезпечити реорганізацію компанії і передати газотранспортні активи новому незалежному операторові (анбандлінг). При цьому в документі зазначено, що оператор ГТС повинен отримати ці активи у власність (ownership-unbundling). За словами самого Коболєва, реалізувати реформу саме таким шляхом неможливо, поки Верховна Рада не змінить законодавство, фактично дозволивши приватизацію газотранспортної системи.

Крім того, до кінця року під керівництвом Коболєва "Нафтогаз" повинен забезпечити видобуток українського газу в обсязі не менше 18.2 млрд кубометрів. Це фактично означає, що за дев'ять місяців держкомпанії припаде наростити видобуток на 2.7 млрд кубометрів. За даними "Укргазвидобування", в 2018 році обсяг видобутку газу склав 15.5 млрд кубометрів, що на 1,6% або на 250 млн кубометрів більше, ніж в 2017 році.

Голова правління НАК повинен забезпечити збереження транзиту російського газу по українській ГТС в Європу і після закінчення терміну контракту, що діє з "Газпромом", тобто з початку 2020 року. Поки, як відомо, переговори з російським монополістом, за участю Єврокомісії результатів не принесли.

 

 
Коментарі (0)