ГоловнаНовини ЖКГЖитлоГромадянам допоможуть назбирати гроші на «доступнее житло»

Громадянам допоможуть назбирати гроші на «доступнее житло»

Ощадбанк запропонував уряду використовувати механізм депонування коштів при будівництві або покупці житла з державною підтримкою. Для купівлі готового житла покупець повинен заздалегідь розмістити свої кошти на депозитному рахунку.

Українцям, які потребують поліпшення житлових умов, допоможуть накопичити на покупку доступного житла, повідомляє «Комерсант - Україна».

Кабінетом Міністрів підготовлено проект розпорядження «Деякі питання організації банківського кредитування будівництва житла», який дозволить впровадити «механізм цільового депонування коштів покупців» для реалізації проектів будівництва житла та продажу готового житла для двох категорій населення. Це громадяни, які мають право на держпідтримку або потребують поліпшення житлових умов. Ініціатором цього проекту виступив Ощадбанк. Для купівлі готового житла покупець повинен заздалегідь розмістити свої кошти на депозитному рахунку.

В Ощадбанку пояснили, що механізм депонування коштів є одним з десяти елементів запропонованої ними схеми кредитування доступного житла. Її суть полягає в наступному: банк видає кредит забудовнику на будівництво у розмірі 80% від вартості проекту, отримуючи в іпотеку майнові права на квартири та/або об'єкт незавершеного будівництва. Оскільки мова йде про кредит при нульовій готовності житла, буде використовуватися механізм акредитації забудовників та контролю над цільовим використанням коштів. Будівництво невеликих за площею квартир з використанням недорогих технологій (у термін не більше року) має здійснюватися на ділянках, виділених безкоштовно і забезпечених комунікаціями. «Продаж квартир покупцям-фізособам здійснюється через продаж майнових прав на них за договором купівлі-продажу майнових прав. Виконання договорів купівлі-продажу та оплата проводиться після введення будинку в експлуатацію», - говорить заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.

При цьому вартість квартир повинна бути не менше ніж на 20% нижче середніх ринкових цін на житло на вторинному ринку.

«Згідно з умовами договору купівлі-продажу майнових прав, з метою забезпечення своїх зобов'язань з оплати майнових прав на квартиру покупець у період проведення будівництва повинен розмістити на депозитному рахунку 100% їх вартості. Передбачається, що перший внесок покупця за власні кошти складе 10%. Протягом будівництва на депозиті покупця за рахунок його власних коштів (15% вартості прав) і кредитних коштів (75%) формується інша необхідна для оплати майнових прав сума. Таким чином, кредит на етапі будівництва забезпечений грошовими коштами на депозитному рахунку та майновими правами на них» , - зазначив Антон Тютюн.

При цьому майнові права на житло оплачуються покупцями і перейдуть у їхню власність лише після введення будинку в експлуатацію, підкреслюють в Ощадбанку.

Це дозволить мінімізувати ризики громадян, пов'язані з неможливістю забудовника своєчасно добудувати житло, вартість якого частково або повністю оплачена покупцем. А забудовник отримає впевненість у тому, що кошти покупців, акумульовані на депозитних рахунках, надійдуть до нього після завершення будівництва квартир і передачі їх покупцям. У свою чергу передача грошей клієнта на зберігання в банк стане для забудовника гарантією здійснення безперервних платежів постачальникам.

За даними Держстату, кількість сімей та одиноких громадян, що перебувають на квартирному обліку, до кінця 2012 року склало 1,022 млн, скоротившись за рік на 62 тис. За програмою «Доступне житло» в 2012 році укладено 1,23 тис. іпотечних договорів.
 

 
Коментарі (0)