ГоловнаПублікаціїЖитлоГромадяни, які проживають в приватних та державних гуртожитках, тепер зможуть приватизувати житло

Громадяни, які проживають в приватних та державних гуртожитках, тепер зможуть приватизувати житло

Кабінет міністрів України схвалив проєкт Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020 — 2021 роки»
Кабінет міністрів України схвалив проект Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020 — 2021 роки».
 
Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» визначає, що мешканці гуртожитку, які проживають у гуртожитках державної форми власності, а також у гуртожитках, включених до статутних капіталів товариств, у тому числі тих, що в подальшому були передані до статутних капіталів інших юридичних осіб або відчужені в інший спосіб, набувають право на приватизацію займаних ними жилих приміщень у таких гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади.
 
Проектом Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020 — 2022 роки» врегульовуються питання передачі у власність територіальних громад таких гуртожитків.
 
Тож, прийняття та виконання цієї Програми дасть право мешканцям гуртожитків державної форми власності, а також гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств, приватизувати приміщення, в яких вони проживають. Кількість громадян, які проживають у таких гуртожитках і матимуть змогу приватизувати сягає майже 70 тисяч осіб.
 
Проект передбачає здійснення заходів з:
  • відновлення документації на гуртожитки, визначення та благоустрій їх прибудинкових територій та проведення капітального ремонту гуртожитків;
  • надання суб’єктам господарювання, створеним у процесі приватизації (корпоратизації), до статутних капіталів (фондів) яких включено гуртожитки, компенсації за передачу цих гуртожитків у власність територіальних громад.
 
Фінансування вказаних заходів проектом передбачається?
 
Так, звичайно. Програмою передбачається, що фінансування витрат, пов’язаних з передачею гуртожитків, здійснюється як з державного, так і з місцевих бюджетів.
 
Зокрема, кошти на відновлення документації на гуртожитки, визначення та благоустрій їх прибудинкових територій та проведення їх капітального ремонту передбачаються органами місцевого самоврядування у місцевому бюджет.
 
А видатки, пов’язані з передачею гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств, на частково-компенсаційній або компенсаційній основі, фінансуються з державного бюджету. На надання підприємствам компенсації за передачу гуртожитків, включених до їх статутних капіталів, передбачається близько 245 млн грн з державного бюджету.
 
Скільки гуртожитків планується передати у комунальну власність?
 
Програмою передбачається передати у власність територіальних громад 490 гуртожитків, у тому числі 271 гуртожиток, які є об’єктами права державної власності, та 219 гуртожитків, що були включені до статутних капіталів (фондів) суб’єктів господарювання, створених у процесі приватизації (корпоратизації).
 
Слід зазначити, що формування показників Програми здійснювалося за попередньою інформацією, наданою обласними та Київською міською державними адміністраціями.
 

Пооб’єктний перелік гуртожитків та графік їх передачі затверджуватиметься обласними та Київською міською державними адміністраціями на підставі прийнятих місцевими радами рішень про прийняття/передачу гуртожитків. 

 
Коментарі (0)