ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці проти підвищення вартості залізничних квитків - опитування

Українці проти підвищення вартості залізничних квитків - опитування

В «Укрзалізниці» наприкінці минулого місяця заявили про наміри підвищити вартість залізничних квитків, однак пізніше наголосили, що це не стосуватиметься внутрішніх перевезень. Проте громадяни все ж звинувачують «Укрзалізницю» в зловживанні монополією

«Укрзалізниця», яка віднедавна розпочала господарську діяльність як публічне акціонерна товариство, близько двох тижнів  тому анонсувала підвищення вартості залізничних квитків на 30%. Втім, залізничники поспішили заспокоїти українців, пояснивши, що здорожчання відбуватиметься у два етапи – у квітні та липні. Про це заявив в.о. заступника генерального директора ПАТ «Укрзалізниця» Ігор Бреус.

«Ми заклали у фінплані підвищення в два етапи: по 15% з 1 квітня та з 1 липня 2016 року, в цілому на 30%. У цьому році нас не підтримали в такому проханні. Це навіть не підвищення, це індексація тарифів», - сказав він.

Окрім того, чиновник наголосив на необхідності монетизації відшкодувань за перевезення громадян пільгових категорій, адже такі перевезення, за словами залізничників, наносять збитки «Укрзалізниці». Наразі, за його словами, відшкодування за проїзд пільговиків всіх категорій не перевищує 25%.

«На сьогоднішній день у нас найбільша кількість пільговиків на всьому просторі СНД», - заявив пан Бреус.

Однак, вже через тиждень, «Укрзалізниця» дещо послабила «паски» та заявила, що вартість проїзду у поїздах підвищувати не будуть, однак, це стосується лише потягів внутрішнього сполучення.

Між тим, в «Укрзалізниці» все ж наголосили, що для утримання цін на квитки, владі все ж необхідно врегулювати механізм відшкодування за перевезення пільговиків. Зазначається, що серед регіонів найнижчий рівень компенсацій за перевезення пільговиків зафіксовано по Тернопільській ОДА – компенсовано 8,8 %, Вінницькій – 23 %, Житомирській – 27,8 % від фактично виконаних перевезень.

Читайте також: Проїзд пільговиків в поїздах замовлятимуть наперед

«Так, тільки за 10 місяців поточного року залізницями України перевезено пільгових категорій громадян на суму 603,4 млн грн., а компенсовано лише 143,14 млн грн., або 23,7 % від суми наданих послуг. Це найгірший показник за останні 6 років. У тому числі, перевезено студентів та учнів на суму 156 млн грн., при компенсації Міністерством освіти і науки 10 %, перевезено дітей віком від 6 до 14 років на суму 51,5 млн грн, з яких не компенсовано за жодного», - наголошують в підприємстві», - заявили в «Укрзалізниці».

Відтак, «Україна Комунальна» запитала у своїх читачів: «Якої вони думки про підвищення вартості залізничних квитків?».

Відповідне опитування проводилось на електронних шпальтах «У.К.» в період з 30 листопада по 7 грудня.

Згідно з результатами опитування, більшість респондентів – 56% вважають підвищення проїзду у поїздах – зловживанням монопольним становищем з боку «Укрзалізниці». Ще 17% зауважили, що здорожчання квитків ініціюється штучно. 12% опитаних відмітили, що це можливо за умови підвищення якості перевезень, ще 9% вважають «стрибок» цін на квитки закономірним, адже дорожчають інші товари та послуги. Для 2% респондентів підвищення цін на проїзд у поїздах – це прикрий факт, який вдарить по кишені.

 
Коментарі (0)