ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГХарківщина виділила фінансову допомогу на утеплення житла у 2017 році

Харківщина виділила фінансову допомогу на утеплення житла у 2017 році

У 2017 році мешканці Харківщини зможуть отримати додаткову безповоротну фінансову допомогу на енергоефективні заходи за двома регіональними програмами здешевлення «теплих» кредитів.

На їх реалізацію у цьому році з обласного бюджету виділено для початку більше 7 млн грн. 

Рішення збільшити фінансування програм прийнято на засіданні сесії Харківської обласної ради 23 лютого, передає прес-служба Держенергоефективності.

«На обласну програму, за якою населенню надається компенсація 15% річних за «теплим» кредитом, виділено значний обсяг коштів - 6,5 млн грн. Більшу суму коштів за цю, а саме – 18 млн грн., передбачили поки лише на Львівщині», - прокоментував рішення Харківської облради Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що готовність органів місцевого самоврядування збільшувати фінансування таких програм – доказ того, що підтримка громадян у напрямку енергоощадності є для них дійсно пріоритетним питанням.

Що стосується регіональної програми з відшкодування 20% суми кредиту для ОСББ та ЖБК, то на її функціонування передбачено 600 тисяч гривень.

«Кошти на програму вже є, а це значить, що ОСББ міст та сіл області матимуть змогу гарантовано одержати подвійну фінансову допомогу на термомодернізацію своїх багатоповерхівок: від Уряду – 40 % суми залучених коштів і більше, від області – ще 20%. Разом – 60%!  У найвигіднішій ситуації будуть ОСББ Харкова, адже від міста вони одержують додаткові 20% відшкодування і в сумі це складатиме 80%. Це ідеальна можливість вигідно утеплити свої домівки: придбати необхідні матеріали та обладнання за ціну в рази менше ринкової.  У результаті витрати на енергоефективні заходи швидко повернуться, а рахунки за комунальні послуги зменшаться», - зауважив Сергій Савчук.

Варто відзначити, що у Харкові чимало ОСББ на власному досвіді перевірили дієвість програми «теплих» кредитів. Наприклад,  ОСББ «Злагода», що встановило ІТП у багатоповерхівці на суму 230 тис. грн, пощастило взяти потрійну компенсацію: 92 тис. грн – від Уряду, 46 тис. грн – з обласного бюджету, 47 тис. грн – з міського бюджету. Фактично, вартість ІТП для цього ОСББ склала лише 46 тис. грн.

Нагадаємо, що за умовами програми «теплих» кредитів як фізичні особи, так і ОСББ можуть придбати необхідні матеріали та обладнання для утеплення будинку, встановлення приладів обліку, облаштування ІТП, заміни вікон тощо.

 

 
Коментарі (0)