ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоХарківські проектанти пройдуть обов'язкову сертифікацію

Харківські проектанти пройдуть обов'язкову сертифікацію

З 1 червня 2012 року кожна організація, що займається проектуванням, архітектурною діяльністю, технаглядом або експертною діяльністю, повинна мати у своєму складі фахівців, які пройшли державну сертифікацію

Фахівці харківських проектних і архітектурних організацій уже цього місяця почнуть проходити сертифікацію, передбачену новим законом.

Про це 2 березня у Харкові на нараді з питань ліцензування та сертифікації відповідальних виконавців у проектних організаціях повідомив перший заступник голови Атестаційної архітектурно-будівельної комісії України Анатолій Беркута, інформує прес-служба міськради.

Він уточнив, що з 1 червня 2012 року кожна організація, що займається проектуванням, архітектурною діяльністю, технаглядом або експертною діяльністю, повинна мати у своєму складі фахівців, які пройшли державну сертифікацію. Як зазначив Анатолій Беркута, розробники нормативної бази з проектування, наповнюючи її новою ідеологією, орієнтувалися, насамперед, на досвід Німеччини.

«Ми хочемо, щоб побудований об'єкт був стійкий і надійний в експлуатації, тому тепер уводять поняття персональної відповідальності. Саме ці фахівці, які поставили підпис під проектом, нестимуть у разі помилок адміністративну або кримінальну відповідальність. При цьому під їхнім керівництвом може працювати скільки завгодно несертифікованих фахівців. Кількість сертифікованих фахівців визначить кожна організація відповідно до своїх потреб», - зазначив А.Беркута.

За новим законодавством, адміністративна відповідальність передбачатиме великі штрафи, на десятки і навіть сотні тисяч гривень.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)