ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаХарківські ТЕЦ відключають від газопостачання

Харківські ТЕЦ відключають від газопостачання

Харківська ТЕЦ-5 була відключена НАК «Нафтогаз України» від газопостачання у зв'язку із заборгованістю за спожитий газ.

Харківська ТЕЦ-5 була відключена НАК «Нафтогаз України» від газопостачання у зв'язку із заборгованістю за спожитий газ.

Про це «У.К.» повідомили в прес-службі Харківської ОДА.

«На сьогодні заборгованість ТЕЦ-5 перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 360 млн грн – це рівно та сума, яку КП «Харківські теплові мережі» винне теплоелектроцентралі за спожиту теплову енергію. З них 183 млн грн складають борги за 2011/2012 опалювальний період, у тому числі 125 млн грн – вже за 2012 рік. Решта – борги попередніх років», – повідомив перший заступник губернатора Валентин Дулуб.

За його словами, аналогічна ситуація склалася практично у всіх областях України з усіма ТЕЦ і тепловими підприємствами, які мають борги за спожитий природний газ. «Нами була зроблена спроба залагодити ситуацію, запустити ТЕЦ і перевести її на альтернативний вид палива, але, на жаль, поточні ціни на мазут у постачальників неприйнятні для підприємства. Теплова енергія, що виробляється за рахунок мазуту, буде занадто дорога для населення», – зазначив Валентин Дулуб.

Наразі ведеться робота з підготовки нового графіка погашення боргів КП «Харківські теплові мережі» для його перегляду в НАК «Нафтогаз Україна». 6 серпня генеральний директор ХТМ Сергій Андрєєв зустрінеться з керівництвом НАК, щоб представити графік і пропозиції щодо шляхів погашення боргів. Валентин Дулуб висловив сподівання, що «Нафтогаз України» піде назустріч області і відновить подачу газу на теплоелектроцентраль.

«У перспективі «Харківські теплові мережі» отримають серйозну суму різниці в тарифах. Ці кошти дадуть підприємству можливість розрахуватися з ТЕЦ-5 і «Нафтогазом», істотно поліпшивши показники. Різниця в тарифах вже затверджена обласною комісією, і документи знаходяться в Міністерстві фінансів і Міністерстві регіонального розвитку. Перший транш має скласти 212 млн. грн, з них близько 180 млн грн отримає підприємство ХТМ», – заявив Валентин Дулуб.

 
Коментарі (0)