ГоловнаПублікаціїПодіїХто має право на два види пенсії: державну та додаткову?

Хто має право на два види пенсії: державну та додаткову?

Постраждалі внаслідок Чорнобильської аварії, мають право на два види пенсії: державної та додаткової. Про умови нарахування виплат різним категоріям громадян розповіли в Пенсійному фонді України
Постраждалі внаслідок Чорнобильської аварії, мають право на два види пенсії: державної та додаткової. Про умови нарахування виплат різним категоріям громадян розповіли в Пенсійному фонді України. 
 
Так, розмір додаткової пенсії залежить від належності особи до відповідної категорії. 
 
Пенсії за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, призначаються зі зменшенням пенсійного віку на 1-13 років. Тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зменшується на кількість років зменшення пенсійного віку, але в підсумку страховий стаж не може бути менш як 15 років. 
 
Ліквідаторам вік виходу на пенсію зменшується на 5, 8 або 10 років, залежно від часу та тривалості роботи в зоні відчуження. 
 
За наявності стажу на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за Списком № 1 пенсійний вік додатково зменшується на три роки. Стаж у чоловіків має бути понад 10 років, у жінок — понад 7,5 років. 
 
За наявності стажу роботи зі шкідливими й важкими умовами праці за Списком № 2 пенсійний вік додатково зменшується на один рік. Стаж у чоловіків має бути понад 12,5 років, у жінок — понад 10 років. 
 
Потерпілим від Чорнобильської катастрофи вік виходу на пенсію зменшується від 1 до 10 років залежно від зони радіологічного забруднення, де проживала або працювала особа та тривалості проживання/роботи. 
 
За наявності стажу на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за Списком № 1 пенсійний вік додатково зменшується на два роки. Стаж у чоловіків має бути понад 10 років, у жінок — понад 7,5 років. 
 
За наявності стажу роботи зі шкідливими й важкими умовами праці за Списком № 2 пенсійний вік додатково зменшується на один рік. Стаж у чоловіків має бути понад 12,5 років, у жінок — понад 10 років. 
 
Розмір пенсії за віком обчислюється за загальними правилами відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та залежить від тривалості страхового стажу особи та величини її заробітної плати. 
 
Особам з інвалідністю, яким встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, пенсії по інвалідності призначаються в розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках або із заробітної плати, визначеної з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. 
 
Від 1 березня 2023 року мінімальні розміри пенсій по інвалідності не можуть бути нижчими:
  • для I групи — 8187, 48 гривень;
  • для II групи — 6549, 98 гривень;
  • для III групи та дітей з інвалідністю — 5048, 95 гривень.
 

Окрім зазначених видів пенсій, чорнобильці мають право на додаткову пенсію, розмір якої залежить від належності особи до відповідної категорії постраждалих. Розміри виплат для різних категорій населення можна переглянути на сайті ПФУ. 

 
Коментарі (0)