ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЯк і скільки доведеться платити за будинковими лічильниками

Як і скільки доведеться платити за будинковими лічильниками

Ті, хто поставили собі дорогі квартирні лічильники, віднині залежатимуть ще й від сусідів

 

Рахувати тарифи на воду й тепло тепер будуть не лише за квартирними лічильниками, а й за будинковими. Згідно з новим законом, встановити їх мають протягом одного-двох років, що заощадить українцям до 20-ти відсотків витрат.

Якщо будинок спожив 1 тис. кубів води, а згідно з показниками квартирних лічильників лише 700, різницю розкидають між усіма жителями. А це не лише вода, це й усі витоки у підвалах.

– Відтепер рахуватимуть за будинковим лічильником. Ну, свідомі люди, припустимо, в під’їзд двері закриватимуть. А не свідомі, вони відкрили – тепло з під’їзду пішло, це ж все пішло на будинковий лічильник, розкидали на всіх, – каже керівник компанії зі встановлення лічильників на тепло Олександр Назаренко.

Вартість опалення рахуватимуть за тією ж методикою що і воду. Спочатку зберуть дані з індивідуальних лічильників. Потім згідно з тарифом порахують за квадратними метрами ті квартири, в яких немає лічильників. Після чого порівняють із показами будинкового приладу і різницю розкинуть на всіх. Тобто ті, хто поставили собі дорогі квартирні лічильники, віднині залежатимуть ще й від сусідів.

Ще більше проблем будинковий облік води й тепла може створити жителям Донбасу, які мешкають в напівпорожніх багатоповерхівках. Адже їм доведеться платити за неіснуючих сусідів.

І все ж у закону про комерційний облік води і тепла є і плюси. Якщо раніше споживання за нормативами та квадратними метрами дозволяло монополістам вішати на споживачів часто не спожиті ресурси, то тепер їх рахуватимуть нам за будинковими лічильниками.

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
29 Серпня 2017 p. 16:56
При відсутності квартирного лічильника плата за холодну воду нараховується не по нормативам, а по так званому "фактичному" споживанню, яке у декілька разів більше нормативного. ------------------------------------Від кожного багатоквартирного будинку виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. У спекотні дні поливають переважно ввечері. А зранку двірники багато холодної води виливають для поливу дерев , кущів, газонів та тротуарів. А потім "Київводоканал" за цю вилиту на вулицю воду присилає платіжки з грандіозними нарахованими сумами споживачам, які не встановили (за власний рахунок та на свій власний ризик) у своїх квартирах індивідуальні лічильники води.
Коля Пухов
29 Серпня 2017 p. 16:57
Звісно, що не всі споживачі, що не мають квартирних лічильників, спроможні оплатити ті шахрайські грандіозні суми, -- зазвичай просто вносять обов"язкову плату. Таким чином і виникають "борги" населення перед "Київводоканалом".