ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЯк дізнатися розмір своєї субсидії

Як дізнатися розмір своєї субсидії

Кому і в якому розмірі призначать субсидію, вирішують в спеціальному відділі призначення і розрахунків соціальної допомоги

Кому і в якому розмірі призначать субсидію, вирішують в спеціальному відділі призначення і розрахунків соціальної допомоги. Процедура нарахування скрізь однакова. До спеціаліста потрапляє заява від претендента на субсидію і заповнена ним декларація про доходи. З цих документів працівник вносить дані в комп'ютерну програму.

Як тільки дані заявника потрапляють в програму, комп'ютер автоматично перевіряє громадянина по базах Госфіскальной служби та Пенсійного фонду. Це потрібно, щоб дізнатися доходи і витрати претендента на субсидію. Автоматична перевірка триває приблизно п'ять днів, а після цього вся інформація в електронному вигляді передається назад, до відділу соціального забезпечення.

"Після отримання цієї інформації ми проводимо розрахунок", – розповідає головний спеціаліст відділу призначення та розрахунку субсидій Оксана Сингаївська.

У комп'ютерну програму вже внесені тарифи і норми споживання по кожній комунальній послузі. Програма об'єднує їх з даними про доходи заявника та за спеціальною формулою вираховує, скільки він сам може платити за "комуналку", а скільки відшкодує держава.

Обов'язковий відсоток платежу – це сума, яку громадянин в будь-якому випадку повинен платити за "комуналку". І саме від цього відсотка залежить розмір субсидії. Вираховується він за спеціальною формулою, яку вивела ще в 1995 році група українських учених при Міністерстві соцполітики.

Формула вже внесена до комп'ютерної програми та розрахунок відбувається автоматично. Але якщо знати формулу, можна і самому розрахувати розмір своєї субсидії.

Спочатку потрібно з'ясувати середній дохід на одну людину в сім'ї. Для цього доведеться підрахувати сукупний сімейний дохід за місяць – це сума зарплат і пенсій всіх, хто проживає з вами (навіть якщо вони прописані в іншому місці).

Сукупний сімейний дохід потрібно розділити на кількість всіх, хто проживає в квартирі.

Отримана цифра і буде середнім доходом на одну особу в сім'ї. Тепер цю суму потрібно розділити на прожитковий мінімум (1777 грн), а потім розділити ще на два. Те, що вийшло, множимо на 15.

Отримана сума – це обов'язковий відсоток платежу.

Щоб перевести цей відсоток в гривні, його потрібно помножити на сукупний сімейний дохід за місяць. В результаті вийде сума обов'язкового платежу – стільки сім'я повинна сплачувати за комунальні послуги.

Далі дивимося в платіжку за минулий опалювальний сезон. Якщо сума, яка вийшла після розрахунків, менше, ніж та, що ви сплачуєте за комунальні послуги, у вас є право на субсидію.

 

 
Коментарі (0)